söndag 30 december 2012

Nyårsnaglar och ett gott slut

Naglarna är målade...

klänningen är nytvättad...

och halsbandet väntar i sin ask.

Jag har förresten glömt att visa dessa örhängen från Dyrberg/Kjern, som jag köpte i november av december. De matchar halsbandet alldeles oväntat bra.

I år firar vi precis som de fyra tidigare nyåren med vännerna A och M och deras barn. Vi satsar på en betydligt mer avskalad nyårsmeny än vi tidigare gjort. Avskalad med våra mått mätt, ska tilläggas.

Två tilltugg till champagne innan maten - vodkaspetsad panna cotta på kavring med löjrom samt bresaolarullar med anklever. Båda dessa rätter ursprungligen signerade den eminenta matbloggerskan och kokboksförfattaren Pytte. Det blir skaldjur till förrätt; hummer, samt gratinerade havskräftor. Oxfilé, potatiskaka, akvavit- och cognacssås till varmrätt. Ostar och portvin. Chokladtryffelkaka; faktiskt köpt sådan, inte hembakad.

Efter en ganska tung höst känner vi allesamman att vi detta nyår vill kunna sitta ned, äta och njuta av maten.

Vi ses på andra sidan årsskiftet. Någon sorts krönika eller årssammanfattning ska jag nog kunna pressa ur mig.

lördag 29 december 2012

Det är du och jag igen, gymet

Jag är tillbaka på ett gym. Det är över tio år sedan jag senast tränade på gym. Visst har jag saknat det, men inte tillräckligt mycket för att skapa förutsättningar för att kunna börja träna. I ärlighetens namn har det under många perioder varit i stort sett omöjligt att träna, även om jag hade velat. Det hade i så fall gått ut över anat som i mitt tycke varit viktigare, till exempel att umgås med familjen. Graviditeter och småbarnsår har också satt käppar i hjulet.

Nu är jag tillbaka. Platsen är Högdalens sim- och idrottshall. Gymet är inte flashigt och verkar inte besökas av annat än vanligt fok uppblandat med enstaka extremt vältränade personer. Det passar mig som hand i handske. Med utvald musik i öronen njuter jag av att svettas på löpbandet, och att i nuläget mest träna bål- och bröstmuskulatur i diverse för ändamålen avsedda apparater.

Det är ljuvligt. Jag arbetar nu på att skapa mig ett beroende innan jobb och vardag drar igång igen. Det här mår jag bra av. Om det så går ut över annnat jag roas av, så måste jag komma igång med att träna. På allvar.

fredag 28 december 2012

Det behövs så lite ibland

Jag halkade upp till tunnelbanan i går eftermiddag, och åkte in till Söder. Tillbringade nästan tre timmar med vänner. Åt vietnamesiskt, och pratade, pratade, pratade. Inte han vi prata klart; inte på långa vägar.

Vi har inte lyckats få ihop våra liv på hela hösten. Sammanlagt har vi fyra kvinnor tolv barn. Aktiviteter, föräldramöten, en som är varannanveckasförälder - livet.

Nu fick vi i varje fall träffas. Bokar snart en ny träff. Det behövs så lite ibland.

torsdag 27 december 2012

Den bästa mellandagsrean når jag från datorn

Jag sörjer fortfarande förlusten av InWear's flagship store vid Norrmalmstorg. Som tur är fungerar nätbutiken alldeles strålande. Det gäller även returer och återbetalningar.

Jag har gjort några reafynd. Givetvis måste jag visa dem för er. Klänningen ni ser ovan är nedsatt 50%, och jag har höga förväntningar på den.

Det är ett etablerat gammalt djungelordspråk att man aldrig kan äga för många svarta klänningar. Denna kommer komplettera de jag redan äger på ett utmärkt sätt.

Den här sjalen spanade jag in redan i september; på Kastrup, på väg hem från Köpenhamn. Nu finns den på 50%-rean. Ett exemplar är på väg hem till mig.

Orange blev min nya favoritfärg under 2012. Då passar det bra att införskaffa ytterligare en sjal i denna vackra färg, som kan lysa upp de dagar då jag känner för tat klä mig i svart. Jag har redan denna favorit sedan i våras, men jag är vissa dagar rädd att jag ska slita ut den. Nu kan dessa två komplettera varandra.

onsdag 26 december 2012

Min jul - hittills

Finaste presenten. Från A, så klart. Edblad; en tillfällig kollektion.

Inte världens bästa mobilbild - här syns det lite tydligare.

Mobilskal och datorskydd. Också från A. Tur att jag inte fått fingrarna ur och bytt skal, trots att jag funderat på det bra länge.

Julbord på Långbro Värdshus i lördags. Helt otroligt bra. SÅ gott, så trevligt och så vackert. Värt varenda krona.

På julafton åt vi anklever på rostat surdegsbröd och drack champagne. Det var lunchen. Till middag blev det potatis ugnsrostad i ankfett, ankbröst och min egen lilla anksås smaksatt med rabarber och stjärnanis.

Ingen efterrätt, däremot fantastiska franska ostar, rödlöksmarmelad, päronmarmelad och det godaste portvin jag någonsin druckit.

Såväl ankleverns som ostarna hade jag köpt via min vän som driver den fina nätbutiken Franska Matkompaniet. Den är väl värd ett besök - där finns enbart varor av yppersta kvalitet.

måndag 17 december 2012

Julgodis?

Om någon är sugen på ischoklad, så titta in här. Fyra recept från förra året - alla lika goda.

Om man är lite för snabb. Och trött.

Då kan det hända att man postar sin bild på julnagellacket Essie "Head Mistress" i fel blogg.

Bara sådär. Så kan det gå.

tisdag 11 december 2012

Lånar en pausfågel

Hittade denna fantastiska bild hos Esmes mamma och lånade den genast.

Vi ses när det lugnar ned sig.

onsdag 5 december 2012

Mitt eget lilla snökaos, eller:
"från Tumba till Stureby på fyra timmar"

Denna dag kommer gå till historien som den dag det tog mig 4 timmar att färdas från Tumba till Stureby. Jag hade lyckats ta mig till Tumba på morgonen med vad som så kan ha varit det sista södergående tåget på flera timmar. Pulsade genom snöyran till en förskola för att besöka ett barn, tillsammans med mina två logopedstudenter som jag handleder.

När vi var färdiga, pulsade vi tillbaka till Tumba Station. Klockan var cirka 10:40, och det gick ingen pendeltågstrafik norrut. Vi gick för att vänta på en buss mot Flemingsberg. Efter 40 minuters väntan kom bussen. Den stånkade sig fram på snötäckta vägar där vi kunde se bilar som kört fast eller kört av vägen. Hela tiden fortsatte det att snöa.

När vi nästan ör framme vid hållplatsen Tullinge Station meddelar chauffören att han måste släppa av oss där. Han får inte fortsätta köra, då all busstrafik i hela länet av säkerhetsskäl ställs in på grund av det dåliga vädret.p>

På Tullinge Station fick vi veta att några stått där i en och en halv tima. Det hade inte gått några tåg från stan söderut på länge, men ett tåg hade nyss passerat. Vi väntade, och efter vad som kändes som en evighet (men förmodligen max var 40 minuter) kom ett tåg.

Studenterna hoppade av, och jag hade själv beslutat mig för att fortsätta hem med pendeln. Vågade inte riskera att fasta i Flempan med inställd busstrafik och opålitliga pendeltåg. När jag tittade ut genom fönstret, upp mot Huddingevägen, såg jag tomma bussar med "Ej i trafik"-skyltar och slirande fordon. Jag började frysa av att sitta stilla på pendeln. Värmen sipprade långsamt ut av att folk kom och gick, så dörrarna hela tiden öppnades och släppte in kall luft.

Vi bev fast i Huddinge Centrum. Fuck de första 45 minuterna höra att det var tågkö in till stan, och att vi väntade på bår tur. Plötsligt fick vi i stället höra att man beslutat att tåget vi satt på skule vända och köra tillbaka mot Södertälje på grund av köerna och den allmna trafiksituationen.

Jag letade mig bort och hoppade på en buss som egentligen brukar gå till Högdalen, men som nu gick endast till Huddinge Gymnasium. Hoppades att där kunna ta en annan buss vidare.

Efter 30 minuters väntan på busshålplatsen och ingen buss i sikte åt något hål, frös jag så att jag hackade tänder, och började misströsta. Det var då en bil plötsligt stannade vid busshålplatsen, och en man ropade genom et nedvevat fönster:

"Jag ska till Hammarby Sjöstad och har plats för tre till i bilen - är det någon som ska med?"

Dagens ros til denne man, en bufflig norrbottning som såg ut som en lite tjockare Håkan Juholt. Han släppte av mig vid en busshålplats vid korsningen Huddingevägen/Örbyleden. Sedan pulsade jag iväg och hämtade Marit.

Hur mycket snö har det egentligen komit idag? Minst 40 centimeter - tveklöst. Inte konstigt att det blir kaos. Jag borde bara ha isett redan i morse att det varit lika bra at stanna hemma.

måndag 3 december 2012

Hotellkänslan

Vårt sovrum fick sig en uppryckning i helgen. Väggen bakom vår säng som idigare varit en fondvägg i en askrosa nyans har nu samma kulör som resterande väggar. Nya sänglampor kom på plats.

Jag gillar vår stilblandning. Det är farligt när saker matchar för mycket. Samtidigt får det inte vara för eklektiskt. I det här fallet gillar jag kontrasterna. Vår svartmålade och högblankt lackade sänggavel; ett Blocket-fynd från ett dödsbo, som vi prutade ned och fick hemkört. Den vackra guldspegeln, också den från Blocket, som A körde långt ut på Värmdö för att hämta. Sist av allt de moderna lamporna i borstat stål, vars skärmar är svarta kvadrater av et matt tyg.

Brottstycken av den övriga inredningen skymtar i spegeln. Svart golv, och en svart ryamatta från IKEA - vi är trötta på den; letar efter en snygg, matchande i persiskt stuk. Ytterligare en spegel med bred, svart och högblankt lackad ram, krönt av en gyllene dekoration som satt på (den då brunbetsade) sänggaveln, när vi fick hem den. Slutligen en skänk från 40-talet, som fått samma behandling med svart färg och högblank lack som spegeln och sänggaveln.

På något sätt påminner mig inredningen en smula, i al enkelhet, om den fantastiskt överdådiga som finns på Görvälns Slott (bilden ovan och bilden nedan är beskurna och lånade från Görvälns hemsida). En stilblandning, gammalt och ytterst modernt, som ändå håller ihop. Vi bodde där en helg i maj 2009, A och jag. Sparris- och Rieslingweekend. Det är ett helt fantastiskt ställe, som jag gärna skulle vilja åka till igen. Maten och dryckerna var för övrigt lika fantastiska som miljöerna.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...