torsdag 29 november 2012

Vitt

Om jag hade haft ett konto på Instagram (och det är nog bara en tidsfråga innan jag skaffar det) så hade jag nog under den gångna dagen drunknat i bilder av snöiga vyer.

Själv har jag jobbat, varit på Apoteket på lunchen, sovit på bussen hem, och sitter nu i Högdalens sim- och idrottshall med anledning v torsdagskvällens dubbla simskolor. Lilla H 18:30-19:15, F 19:15-20:00.

Detta snöiga, kalka elände. Detta klimat. Detta tröstlösa harvande med jackor, byxor, vantar, mössor, halsdukar och gud vet allt.

Detta med att hämta snabbt och smidigt från förskola och fritids på eftermiddagarna, det är nu ett minne blott; fram till april, ungefär.

Jag säger som så många år förut - om folk verkligen förstod vidden av all logistik kring barns vinterkläder? Då skulle de svenska födslotalen sjunka drastiskt.

onsdag 28 november 2012

Världens lyxigaste "matsäck"

Sushi från vRÅ på Clarion Hotel Post. Det finns egentligen inte take away, men jag och min bloggkollega Karoline som bevakar Årets Kock för Electrolux fick den fantastiska servicen att få ta med oss denna vackra och löjligt goda mat på tåget (det tackar jag Karoline och twitter för!).

Jag har inte ätit sushi sedan jag åt på Råkultur i maj 2009. Frida Ronge som driver vRÅ har arbetat på Råkultur.

Behöver jag säga mer?

tisdag 27 november 2012

Blir det mer grått än så här?

Aldrig tidigare har jag upplevt november som så grå som just i år. Denna min föga revolutionerande iakttagelse bekräftades igår när jag på TV såg antal soltimmar på olika orter i Sverige under föregående vecka. Den ort som haft flest soltimmar under dessa sju dygn hade haft 16,5. Den ort med minst antal soltimmar hade haft 1,7. Det är ju rena tortyren - 1,7 soltimma!

Vi som inte hade förmånen att ladda med många soliga, varma dagar under semestern - vad ska vi leva på i vinter? Choklad, kaffe och vin?

Dagens oväntade vab av liten flicka kom inte särskilt lägligt. Jag skulle ha tillbringat förmiddagen med mitt nya team. Tidigt i kväll bär det av till Göteborg och Andra chansen i Årets Kock. Jag reser hem i morgon kväll.

Därefter är det lugnt. Väldigt lugnt. Ja, bortsett då från att det i december kommer ny logopedkollega, att jag ska ha studenter i handledning och att det är just - december.

Första advent nästa helg. För första gången på flera hår kommer vi ha pyntat, blommor och nybakat. Jag kan inte låta bi att känna en stor tillfredställelse över detta. I all enkelhet.

fredag 23 november 2012

Jag tror det går åt rätt håll

Ni minns yrseln jag hade härom veckan? Tröttheten, känslan av att inte räcka till? Yrseln är borta. Tröttheten motades en smula i grind av helgen samt av det faktum att jag tillbringade två nätter på hotell i Jönköping under veckan med vardera åtta timmars sömn. En ynnest. Saken är ju den att jag, för att sova åtta timmar varje natt, skulle behöva lägga mig vid tio på vardagskvällarna. Inte en chans, säger jag. Hur skulle jag då hinna med en bråkdel av det jag vill?

Som ett led i att försöka vara lite snällare mot min kropp försöker jag se till att äta mer färsk mat, närmare bestämt frukt och grönsaker. Inte i överflöd - frukt innehåller trots allt mycket socker. En frukt om dagen räcker bra för mig. Grönsaker däremot, där försöker jag komma upp till åtminstone tre olika per dag.

Det laddar upp till en riktigt bra advent. Jag är full av tillförsikt och tror att det finns goda förutsättningar för att december 2012 blir det bästa december på många år.

onsdag 21 november 2012

I en annan del av Sverige

Det ser ut som en vingård i morgonsol, men det är i själva verket en äppelodling utanför Jönköping. Där var jag i morse; doftade på äpplen, köpte must och andra trevliga produkter.

Så vackert. Overkligt, nästan som att vara i ett annat land. En annan del av Sverige, helt klart. En väldigt vacker del av Sverige.

fredag 16 november 2012

Ingen termin är den andra lik

Om bara några veckor är det jul. Några få dagar senare ett nytt år.

Nu menar jag inte att jag vill snabbspola mig igenom advent - absolut inte. Jag slås bara av att det snart är dags för ett mentalt halvårsbokslut.

Det enda man med säkerhet kan veta, det är att inget halvår är det andra likt. Nya tider att passa, nya dagar art planera. Just det här med att planera känns lite som temat för våren 2013. Pl

Planera ännu mera. Planera in, och planera bort. Stay tuned.

onsdag 14 november 2012

Samlar mina tankar

På bussen, på väg till jobbet. Jobbet? Nedräkning i teamet där jag inte längre ska arbeta. Turbulens på hela arbetsplatsen; av olika skäl. Någon är allvarligt sjuk, någon har det tungt privat. Ytterligare någon slutar på grund av arbetsbelastningen.

Jag undrar om jag verkligen själv kan bedöma min stress, eller om det krävs någon utifrån för att få mig att fullt ut se hur min situation ser ut?

Känslan av att aldrig vara i fas, i kapp, eller att vara steget före - det sistnämnda är jag så klart ganska ofta, men det känns inte sällan som att det är med ett nödrop; av tur, snarare än tack vare planering och struktur. Eller är det så livet är? Jag vet inte. Jag minns inte något annat heller, för den delen.

söndag 11 november 2012

En vecka, en helg, advent och veckan som kommer

En märklig vecka; en effektiv helg. Kanske inte den mest händelserika för barnen, men kathartisk upplevelse för oss vuxna. Städning, rensning och middag med vänner. Det blir inte mycket bättre än så.

jag har landat i insikten om att jag tagit på mig för mycket denna höst. Samtidigt som jag accepterat detta faktum har jag svårt att verkligen ta till mig att det är så det förhåller sig. Jag tycker ändå inte att jag gör så mycket. Det är svårt att se på sig själv objektivt, på många sätt.

Drömtårta blev valet till lördagens efterrätt. Inte vilken drömtårta som helst. Smörkrämen smaksatte jag med amaretto och rivet apelsinskal. Nog trodde jag det skulle bli gott, men det blev rent löjligt gott.

Receptet tjuvhåller jag på några veckor till. December har de senaste fyra åren varit synonymt med adventskalender på Smaskens. Om jag ens skulle ge mig på att försöka producera ett nytt recept om dagen under 24 dagar skulle jag på fullaste allvar kollapsa. Det finns inte en chans att jag i år skulle orka med den arbetsinsats ett sådant projekt kräver.

Det blir till att återblogga allt som har en passabel bild, eller en bild som går att bildbehandla till anständighet. Det är inte det sämsta. Femårsjubileum i form av "Best of Smaskens Advent". Med några nya inslag, givetvis: alltid händer det något. Jag överskattar både människors minne och i vilken utsträckning de faktiskt läser det jag skriver. Bra att inse.

I morgon är det kick off inför Årets Kock 2013 på PR-byrå. På tisdag är det första semifinalen i Årets Kock 2013. Då bär det av till Uppsala.
Andas djupt. Snart är det helg igen.

tisdag 6 november 2012

Yrsel och lägesrapport

Efter några intensiva dagar i Göteborg anlände jag Stureby i söndags kväll strax efter sju. Roligt har jag haft det, men stundtals också stressigt. Självpåtaget, det ska erkännas, men likväl mer intensivt än jag kunnat förutse.

Torsdagen var reserverad för Den Stora Charkdagen och Chark-SM's bankett. Båda dessa aktiviteter tilldrog sig på Clarion Hotel Post, ett ställe jag verkligen gillar, och hade nöjet att besöka redan i våras i samband med Bloggforum. Om twittrande hade varit en aktivitet på Runkeeper, hade jag slagit nytt personligt rekord. Intressanta talare under dagen, och en riktigt trevlig kväll i gott sällskap.

Fredagen ägnades i stor utsträckning åt inköp, tillagning, fotografering och provsmakning finalisterna i Tapas-VM's andra vecka. En riktig pärs. Det låter kanske som om jag stressade upp mig i onödan, men jag var orolig över ifall jag skulle få tag på alla ingredienser, och då i synnerhet renkött och EMC-märkta kungsräkor. När jag nu har åtagit mig detta, är det så typiskt att det blir hysteriskt omständigt just den vecka då jag befinner mig hemifrån. Tur att jag var hos mamma och pappa i Göteborg.

Allt löste sig, tack och lov; jag fick tag på allt, och lyckades laga till det och arrangera det så det såg någorlunda trevligt ut. Slutligen avsmakning och bedömning i sällskap av mina föräldrar, och en lättnad - en stor lättnad.

Lördagen bjöd på hummerfiske, som jag fick vara med om tack vare Matbloggspriset "Hall of Fame". Morgonen började med spöregn, men otroligt nog klarnade det upp, och jag fick uppleva Göteborgs södra skärgård i höstsol. Hummertinor vittjades, och fångsten tillagades senare på Pensionat Styrsö Skäret, där vi senare på kvällen fick nöjet att äta både havskräftor, och de tidigare nämnda humrarna.

De senaste två dagarna har jag känt mig yr. Inte illamående, men yr, som om jag befann på på en stor, långsamt krängande färja. Vad detta beror på, det har jag ingen aning om. Vi får se när det går över.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...