tisdag 31 juli 2012

Kött

Äntligen. Rostbiff i skivor, med hemmagjord rub, baste och resting oil.

Hemlagad, sallat med valnötter, bröd som doppas i köttsaften och Crotez-Hermitage i glaset.

Gott. Så otroligt gott.

måndag 30 juli 2012

Sommarläsning, del 2

Andra laddningen från AdLibris. Några lättsamma, någon lite tyngre. Två böcker av den tyvärr nyligen hädangångna Nora Ephron; böcker jag haft på min önskelista länge, men inte kom mig för att beställa förrän helt nu.

Två veckor kvar av semestern.

söndag 29 juli 2012

Välsignade svett

Det kom över mig ett svårmod sedan vi rest hem från Göteborg. Jag kände mig riktigt sänkt; riktigt, obegripligt nedstämd. Oroväckande låg.

A "tvingade" ut mig på en löprunda igår kväll. Barnen och jag har inte varit ute ock sprungit sedan mitten av förra veckan. Löprundan var rena medicinen. Kanske har min kropp på bara denn korta tid vant sig vid det regelbundna endorfinpåslag det ger att röra på sig? Att svettas, flåsa och anstränga sig.

Välsignade svett. Jag tror verkligen att jag behöver regelbunden fysisk utmattning. Även om gårdagens runda inte på minsta vis tog knäcken på mig; tvärtom. Jag är inte i så rasande bra form, precis. Däremot har jag tack vare mina rundor med barnen upptäckt tjusningen med intervallträning. Det blir mer sådant framöver, för min del.

fredag 27 juli 2012

Inget är som 60%-rea

Nu har jag återigen fyndat på InWears rea. Visserlien kläder som andas höst och vinter, men den tiden kommer obönhörligen, inte sant?

Bland annat denna klänning, som förtjänar stora örhängen och höga klackar...

...samt denna blus, som kommer bli smashing tillsammans med ett tunnt, svart linne och mina tighta, blanksvarta jeans från G-star.

Lite avlägset känns det allt att föreställa sig att jag ska använda dessa plagg, men det är lika bra att passa på, när de säljs till sådana förmånliga priser.

torsdag 26 juli 2012

Nedräkning i förtid

Varför känns det plötsligt som att semestern går mot sitt slut? Vi har tio gemensamma dagar kvar; därefter är jag ledig ytterligare en vecka med barnen, innan arbetet drar igång igen.

Jag vet inte riktigt vad det beror på, men idag kändes det plötsligt som att grönskan blivit sensomrigt övermogen; fadd i färgen och sliten. Kanske var det vädret som spökade? Jag vet inte.

Nu gäller det att suga ut allt av sommaren dom bara är möjligt. Njuta fullt ut. Andra omgången sommarläsning dök upp i dag. Jag har mycket bra att se fram emot.

Lusten att matblogga ligger en smula på sparlåga i nuläget, måste jag medge. Kanske ska jag tvinga mig att skriva något i kväll, bara för att sparka igång bloggmaskineriet.

I grund och botten beror dagens stråk av sensommarvemod kanske en smula på att jag började tänka på hösten och på jobbet? Mycket dumt. Det kommer ändå, tids nog. Jag ska inte ta ut det i förskott.

måndag 23 juli 2012

Dagens inköp

"Bagaren och Kocken", nätbutiken vars fysiska lokaler är belägna i Östra Göteborg, blev idag hedrad av vår närvaro.

Den senaste tidens lyckosamma försäljning på Blocket har inbringat ganska många sköna slantar, vilka vi idag kan sägas ha bytt mot andra, mer användbara nya ägodelar.

Således:
* KitchenAidt Blender med en extra, lite mindre skål
* Linguine-tillsats till vår pastamaskin
* KitchenAid glasstillsats - som rymmer upp till 1,9 liter glass. Nu jäklar blir set glass till hela familjen och många gäster.

lördag 21 juli 2012

Nipper

Senaste tillskottet till samlingen.

torsdag 19 juli 2012

Efter regn kommer något annat

Vi har haft en helt otroligt fin dag hos A och J med barn, som har sommarhus på en liten ö inte långt från Norrtälje. Sol, bad, lek, grill, fika, glass, vinbär, snickarbod, Riesling, motorbåtfärd till och från ön.

Precis vad vi behövde. Gårdagskvälen var härlig, och dagen var en riktig vitamininjektion.

Vi kom dessutom hem till en påse kantareller som hängde på dörrhandtaget; tack vare generösa vännerna K och P. Med andra ord blir det kantarellmackor til lunch i morgon, innan vi styr kosan söderut för några dagar i Göteborg.

Vad säger yr.no? Skåda och begrunda:

Stockolm

Göteborg

onsdag 18 juli 2012

Apropå syndafloden

Jo, vi är privilegierade. Friska, och i grund och botten väldigt glada - en hyfsat harmonisk kärnfamilj.

Betald semester. Ett trevligt litet radhus i en välsituerad närförort.

I skrivande stund njuter jag av maten efter en god middag hos goda vänner norr om stan, i solen som tittade fram vid tretiden i eftermiddags.

Jag undrar bara: måste jag omfamna skitvädret vi hade i förmiddags? Vad är problemet?

Jag har kämpat hela våren med mitt välbefinnande. Faktum är att jag aldrig har mått bättre än nu. Delvis beror det på att jag pausat vissa saker; satt dem i kö, för att kunna ta itu med annat. Det fungerar över förväntan. Jag mår bra; bättre än någonsin. Saker har fallit på plats den här våren, både för mig, och för familjen.

Mina små lägesrapporter i form av hastiga vardagsbilder har kanske signalerat detta mitt förhållandevis harmoniska tillstånd?

Solsemester i augusti, Lotta (som kommenterade under föregående inlägg)? Det saknas tyvärr både semesterdagar och ekonomi att dra iväg sex personer på en sådan resa.

Sådant kan kanske, på sin höjd, tvåbarnsfamiljer ägna sig åt? Men, vad vet jag?

Det här är min blogg. Jag förbehåller mig rätten att vara besviken när sommarvädret inte håller måttet.Syndafloden (eller - varför ska man tillbringa semestern i Sverige?)

Det började med ett det stora, närapå parodiskt mörka molnet som tornade upp sig över oss. Det såg ut som en specialeffekt ur en katastroffilm. Strax därefter föll de första, overkligt stora och tunga regndropparna. Regnet ökade i styrka, och övergick om sider till iskallt regnhagel.

När vi knappt trodde att det kunde bli värre, då ökade regnet, och hagelkornen blev ännu större. Dags att plocka fram snöskyffeln ur förrådet?

På gatan bakom vårt hus, bortom vår allmänning, bildades snabbt en gigantisk pöl. Pölen växte i storlek i synbart snabb takt, och blev strax till en veritabel damm.

Sommaren 2012 levererar inte. Inte det minsta. Jag kommer aldrig mer ifrågasätta de som reser utomlands på sommarsemestern. Det här är inte kul. Inte alls kul.

Må så vara att det är obeskrivligt vackert i Sverige den här tiden på året, men det förslår inte särskilt långt när det vi mest av allt behöver är att få ladda våra batterier med sol och värme, inför det vidriga vinterhalvår (halvår? snarare 2/3 av året) som närapå suger livslusten ur oss.

Får man hoppas på några fina dagar i augusti? Det är knappt att jag vågar sätta denna önskan på pränt.

tisdag 17 juli 2012

Sol över Stureby, fram till cirka 12:00

yr.no är en så in i bänken pålitlig vädersajt blev jag närmast chockad av att vakna till strålande sol och blå himmel idag. Annars har prognosen ända sedan före helgen som gick visat att gårdagen, den så väl utnyttjade, skulle vara den enda soliga, fina dagen under hela innevarande vecka.

Nu ska det tydligen vara vacker väder fram till tolvtiden. Därefter mulnar det på. Fascinerande.

I kväll har vi goda vänner på middag. Jag funderar på att svänga ihop denna lilla enkla, snabba läckerhet, som jag inte lagat sedan jag uppfann den inför Bloggreceptboken 2012.

måndag 16 juli 2012

Direkt från Årsta Havsbad

Ganska blåsigt, stundtals molnigt, men likväl - ljuvligt. En fin dag mellan de ostadiga. Der gäller att passa på, och det gör vi.

lördag 14 juli 2012

Den heliga middagen

"Inte en dag utan en god middag".

I kväll en av mina absoluta favoriträtter, nämligen ragu på salsiccia.

Serverad med charkuterier, den godaste parmesanost jag smakat, en fin sallad och ett riktigt fyndvin är detta en måltid jag inte skulle tveka att bjuda på, oavsett vem som skulle komma till middag.

fredag 13 juli 2012

Fia med knuff

Sällskapsspel är sannerligen social träning för såväl barn som vuxna. Turtagning, kommunikation och tålamod - se där, tre färdigheter som inte enbart barn, utan även vuxna kan ha klara svårigheter med.

En tålamodsprövande sysselsättning; sannerligen. Samtidigt så otroligt rolig. Det var precis sådana här eftermiddagar jag önskade att sommaren skulle innehålla.

onsdag 11 juli 2012

Sommarläsning, del 1

En bok, en öl, en plats i solen (under markisen).

lördag 7 juli 2012

Den lata modern (och dagens outfit)

Numera vill jag få sitta på filten och läsa i lugn och ro när vi hänger i parker. Ofta går det riktigt bra. Barnen hjälper varandra, och klarar över lag det mesta på egen hand.

Eftersom jag antar att ni inte kan få nog av bilder på min fantastiska sommargarderob, delar jag med mig av en "dagens outfit". Denna klänning var inte mitt förstahandsval just idag. Jag bytte till den efter att jag, min blygsamma barm till trots, lyckats doppa ena klänningsbröstet i en smörgås med sylt och jordnötssmör, när jag sträckte mig för att fylla på ett juiceglas vid frukosten.

Kan den härröra från In Wears sommarrea 2009? Solglasögonen som är från Ray Ban köpte jag i London 2010. Älskar dem båda. Det är alltid lika kul att plocka fram sommargarderoben och sommarglasögonen.


torsdag 5 juli 2012

Ljuvliga dofter

Jag var ute och sprang med H och H i kväll igen. För egen del får jag drygt åttakilometer intervallträning, visserligen inte särskilt tung sådan, men ändock fysisk aktivitet. Mot slutet av andra rundan är jag svettig, om än inte särskilt andfådd. Det är en riktigt skön känsla.

Dofterna när vi springer våra rundor är närapå bedövande. Fläderblom, nyklippt gräs, schersmin och hundkex blandas till en alldeles underbar sommarparfym.

Varje år vid den här tiden inser jag alltid underskattar hur vanligt förekommande flädern faktiskt är. Det blommar i princip i vartenda buskage. Tror ni jag har pallrat mig ut för att plocka fläder? Nejdå, inte en chans. Var skulle jag tillverka flädersaft? Skulle jag ställa in spänner på gästtoaletten, eller ha dem ute i det minimala pannrummet? Knappast realistiskt.

Jag hoppas helt fräckt att kanske någon annan vill göra jobbet åt mig. Jag får nöja mig med att njuta av dofterna och av synen av de vackra, blommande buskarna och träden.

tisdag 3 juli 2012

Uteliv, del 2

Förberedelser för att inta dagens tredje utomhusmåltid. I kväll är det souvlakiväder.Uteliv

När jag skriver detta inlägg har jag Ingela i åtanke. Jag lovade att maila bilder på vår uteplats, men jag gör ett inlägg i stället. Dessutom känner jag på mig att det kommer fler sådana här inläg. Jag är nyförälskad i vår uteplats, och det är rent ut sagt underbart.

Vi vet precis hur vi vill ha det på vår uteplats. Vi vill ha precis den sortens bänkar och bord som ni ser på bilden här ovan. Det är både platseffektivt, och ger rum för många matgäster. Att veta är emellertid inte detsamma som att genast sätta igång och göra. A och jag har bestämt att vi inte förrän nästa sommar ska stensätta det nedre lilla trädäcket, och vår ynka gräsplätt som är så liten att vi knappt kan klippa den. Först då blir det dags för bänkar och bord.

I stället använder vi oss av ett litet slagbord från IKEA och två små bänkar. Med hjälp av dem och två stolar, kan hela familjen sitta ute och äta.

När så hela familjen ätit klart, dukar vi bort, fäller ihop bordet, och har återigen fri golvyta på trädäcket. Det har definitivt sina fördelar.

I nuläget känns tanken på en skrymmande sittgrupp ämnad för måltider väldigt främmande. Det är i själva verket ett utomhusvardagsrum vi har störst användning för. Nu har vi faktiskt precis ett sådant.

måndag 2 juli 2012

Sommarfrid i närförorten

Det är så skönt att inte vara på landet. Jag vill absolut inte förringa alla fina minnen vi har därifrån, och de sköna somrar vi tillbringat där. Just en dag som denna, i början på juli, då det är soligt, men blåsigt och med svala vindar, sitter jag emellertid mycket nöjd här hemma i närförorten.

Store H är hos en kompis, lilla H väntar på kompisbesök, F har en kompis på besök och M sitter och ritar. På landet hade situationen knappast varit densamma.

Det är lite svårt att beskriva känslan av att befinna sig på en fin plats, men samtidigt känna en diffust missnöje. På landet rådde vi oss i en sorts självvald ensamhet, och njöt av de möjligheter som huset, trädgården och närheten till sjön gav oss. Samtidigt fanns det grannar och barn på gatan, men en gemenskap som jag inte upplevde som öppen och med barn som tydligt markerade att de inte var intresserade av att inkludera våra barn i sina aktiviteter. Diffust, och omöjligt att egentligen sätta ord på, men en påtaglig realitet, lika fullt.

Jag har funderat en hel del kring vad det kan bero på. En del i det hela är givetvis att jag inte var intresserad av något faktiskt umgänge i annan form än artigt småprat och god grannsämja i största allmänhet. Med barnen var det annorlunda. Det var som att våra barn inte passade in, vilket är märkligt, då de i andra sammanhang inte har några svårigheter att knyta kontakter. Det blev ibland närapå dråpligt, nere på stranden, eller på gatan, då horder av barn gick förbi och demonstrativt låtsades som att de inte såg våra barn i trädgården, eller viskade och kastade blickar.

Det låter kanske som att det är jag som övertolkade eller var överdrivet känslig. Visst har jag en extra stark barometer inom mig, när det kommer till det sociala spelet barn emellan; det medger jag. Ändå vågar jag påstå att jag tolkade allt korrekt.

Nu slipper vi det. Visst kommer jag sakna de soliga morgnarna, dofterna och det stora trädäcket. Promenaderna till blåbärsställena, smultronen i dikesrenarna och hallonsnåren på andra sidan vägen. Närheten till badplatsen var ovärderlig, men likafullt är jag så innerligt nöjd, glad och lättad över att allt föll på plats.

Sinnesfrid. Sommarfrid.

söndag 1 juli 2012

Flås gånger två

Ett av sommarens projekt är att varje dag intervallträna löpning med store H.

Det kommer inte bli varje dag, men jag sätter det som mål, eftersom det är så oerhört viktigt och välbehövligt. Vår äldste son har (rent ut sagt) usel kondition. Sorgligt, men sant. Astma och 20% nedsatt lungfunktion är inte hela förklaringen, men däremot en bidragande orsaker till hans motvilja att röra sig snabbt, om det inte är alldeles nödvändigt.

Lilla H vill också springa. Således intervalltränade jag i eftermiddag samma runda på drygt fyra kilometer med henne, efter att jag sprungit med store H.

Det blir effektiv träning för mig, det med. Målet är att framåt hösten kunna springa rundan med båda barnen samtidigt; utan stopp, i god fart.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...