onsdag 30 maj 2012

Syskon eller inte syskon

Sara skriver om sina tankar kring dilemmat när ena parten vill ha fler barn, och den andra inte vill.

Tack och lov har vi sluppit det problemet. Jag har skrivit om det tidigare, och jag upprepar mig gärna. Jag skulle önska att alla kunde få bli nöjda; känna sig klara. Det är en ynnest att över huvud taget kunna få barn (om man vill ha barn), men den största ynnesten är att få så många barn man vill ha.

När jag väntade lilla M, vårt fjärde barn inom loppet av fem år, fick jag ta emot många förtroenden från kvinnor jag både kände och inte kände. Det var som att jag på något vis inbjöd till att kvinnor ville anförtro mig både avslutade graviditeter, barnlängtan och tankar på det där barnet man hade velat ha men mannen inte ville ha.

Mycket märkligt, alltsammans. Jag skulle faktiskt önska att det kunde finnas en mer generös inställning till att ta emot fler barn. Att man inte kan planera allt, så som hur många barn man får. Barn är inte en olycka. Ett barn till behöver inte innebära katastrof eller att äktenskapet förstörs.

Vi lever i en tid och i en del av världen där vi har alla möjligheter att välja att undvika att barn blir till. Många verkar dessutom tro att det finns en absolut gräns för hur mycket de kan klara av. Jag tror personligen att den gränsen är tänjbar. I mitt liv känns det som att fyra barn är så många som vi klarar av, och vi planerar inte att sätta några fler till världen. Men, vem vet vad vi hade klarat av?

Vissa säger att man klarar det man måste klara. Det är ju ett intressant talesätt, som jag inte vet om jag helt håller med om. Ändå ligger det en hel del i det.

tisdag 29 maj 2012

Flickorna och klänningarna

Jag shoppade med lilla H i lördags, efter att hon fått ta hål i öronen. Den här klänningen från Zara, i denim med korsstygnsdetsljer var en av de jag föll för.

Denna blommmiga klänning i grönt och blått ser inte hälften så bra ut på bild som när den bärs av vår lilla H.

En fantastiskt snygg solklänning hittade vi dessutom, men den finns inte på bild på hemsidan.

Denna klänning, med mönster av fjärilar och blommor, köpte jag till både lilla H och M för många veckor sedan. Skolavslutningsklänning, det är min tanke.

Jag är själv ganska så såld på klänningar. I den bästa av världar skulle jag alltid bära klänning. Vem är jag att neka våra flickor samma upplevelse?

Glass och akut tröttma

I bland kan jag känna mig en smula avundsjuk på utbudet i andra länder. Så till exempel när jag inser att Häagen-Dazs finns i så läckra smaker som pistachio och salted caramel truffle. En av dessa smaker hade suttit fint i kväll.

I går kväll gick vi och lade oss så otroligt mycket tidigare än vi brukar. Trots detta kände jag mig tröttare än någonsin när jag gick upp i morse. Vi gör ett nytt försök alldeles strax.

Skolavslutningsväder

Ömsom mulet; ömsom soldis. Blåsigt och kyligt. Regnskuren som kom igår eftermiddag, efter att temperaturen långsamt sjunkit under dagen, var som den definitiva signalen att värmen var över för denna gång.

Skolavslutningsväder. Kyliga vindar, gåshud och en längtan efter ett annat klimat. jag hoppas innerligt att detta bara var en försmak av sommaren.

Jag behöver så mycket mer.

söndag 27 maj 2012

En plats i solen

Vi har piffar upp vår uteplats här hemma. A har köpt oss nya utemöbler, och planterat i våra krukor som vi tagit med hem från landet.

Vi har skapat ett vardagsrum utomhus. Nu, i den härligt dallrande eftermiddagshettan, längtar vi lite efter markisen vi beställt.

Äter gör vi på det hopplock av utemöbler som överlevt vintrarna. Ett ganska litet slagbord, två korts bänkar och två stolar rymmer vår familj. Efter avslutad måltid är det skönt att fälla ihop bordet, och stapla undan sittmöblerna.

Vi säger till varandra att det är lite samma känsla dom när vi var nyinflyttade. Vi återupptäcker det vi har.

Utomhuseldstaden från Weber har fått flytta med oss hem från landet -så klart.

I år är dessutom första gången sedan 2009 som jag får se denna pion blomma. Ingen klåfingrig liten rackare har brutit av knopparna (ta i trä!).

torsdag 24 maj 2012

Lunch i solen

Ibland är en ensam lunch i solen precis vad jag behöver.
Som idag, till exempel.
Jag, en macka, en dricka och en bok. Fötterna i gräset.


Franciacorta

En ny upptäckt för mig. Mousserande vin från Lombardiet.

Just det här smakade vi på i lördags, hos vännerna P och K.

Mycket gott.


måndag 21 maj 2012

...och den stora lättnaden.

Vi har skrivit på kontraktet. Fritidshuset är sålt. Köparna får tillträde den femtonde juni. Lättnaden är stor. När man som vi drar igång ett sådant här projekt, då vill man att det ska löpa på ganska snabbt. Att då skriva kontrakt på dagen en vecka efter visningen är inte dåligt.

Det känns inte minst väldigt bra att kunna ge klart besked till barnen. Att kunna säga att vi inte ska vara på landet i sommar, utan göra andra saker. Lilla H och F har varit ganska ledsna; i synnerhet lilla H. Hon frågade senast nu i kväll varför vi måste sälja landet.

Nu ska vi se til att det blir en riktigt bra sommar. I Stockholm, och i Göteborg. Roliga utflykter, goda måltider och mycket umgänge. Det hoppas jag på.
Det tror jag på.

lördag 19 maj 2012

Håll några tummar för oss

I morgon kan det bli kontraktsskrivning. Jag skriver kan det bli, för vi vågar inte ta ut något i förväg.

I dessa tider är det direkt naivt att räkna med någonting över huvud taget, inan det finns på papper; på pränt, svart på vitt.

Håll några tummar åt oss, hör ni.

På bilden ser ni den kardemummakryddade rabarbersoppa jag lagade till efterrätt på min födelsedag. Den serverades med vaniljmascarpone, krossade mandelbiskvier och hackad citronmeliss. Tre sjättedelar av familjen äskade den, de övriga medlemmarna var skeptiska. Recept kommer - så klart.

torsdag 17 maj 2012

Fina presenter, god mat

Av A och barnen fick jag denna bok, som jag spanat på och själv funderat på att köpa. Jag har läst lite i den och den verkar riktigt bra. Jag gillar verkligen Camilla Thulins inställning till skönhet, kvinlighet och åldrande. Det kan nog bli ett eller flera blogginlägg av denna bok.

Halsbandet She-wa från Edblad tyckte A passade mig. Ibland kan det onekligen kännas som att jag skulle behöva åtta armar...

En riktigt bra datorväska har jag en tid funderat på, och nu hittade A denna till mig. Modellen är utgående, och finns inte att se på någon hemsida; därför länkar jag inte. Jag kommer ha stor nytta av denna väska, då jag framöver under året kommer att släpa med mig datorn i alla möjliga olika samanhang. Bortsett från att ha blivit LRF:s officiella bloggare för Årets KOck, så har jag två andra kul saker på gång, som jag ser mycket fram emot.

Solen har lyst på mig, och jag fick grillade fläskkotletter med citron, vitlök och rosmarin samt A's fantastiska risotto till middag. Det har varit en fin dag.

Det är min dag idag

I går när jag prommenerade ned til pendeltågsstationen i Flemingsberg, på väg ut på ett förskolebesök, såg jag plötsligt smultronblom i dikesrenen.

Överraskande.

Våren stormar förbi. Ändå tycker jag att det i år går i ett oändligt mycket mer makligt tempo är förra året.

I dag är det min dag. Jag fyller 38. Det känns fantastiskt bra. Jag gillar att bli 38, på alla sätt. Livet blir bara bättre för varje år som går, och jag blir bara mer och mer tillfreds med mig själv - på alla plan.

Jag har fått fina presenter. Givetvis kommer jag visa dem, men inte nu. Nu ska jag fortsätta njuta av vår lediga morgon.

tisdag 15 maj 2012

Jag är privilegierad

Syltade ostron.

I kväll har jag varit på en fantastiskt trevlig kick off på Restaurangakademien, tillsammans med de övriga fyra officiella Årets Kock-bloggarna samt representanter från Årets Kocks huvudsponsorer.

Alldeles bortsett från att Restaurangakademien är ett otroligt ställe att vara på, att jag gärna skulle vilja gå flertalet kurser där, att jag i kväll lärde mig hur man öppnar och rensar pilgrimsmusslor...ja, alldeles bortsett från detta, så är det fantastiskt smickrande att vara i en situation där man får uppmärksamhet, och är en huvudperson.

Dessutom är årets kock, Klas Lindberg, inte enbart en fantastisk kock, som drömt om att bli Årets Kock sedan han var fjorton . Han är också otroligt trevlig, ödmjuk och en riktigt skicklig talare och berättare, som fängslade oss när han återgav sina matupplevelser under sin vinnarresa till Tokyo, lika väl som sin berättelse om sin väg från en matlagningsintresserad 13-åring via Paris, Norge och Småland innan han slutligen vann Årets Kock-finalen 2012.

En riktigt trevlig kväll. Den första av många under 2012; det tror jag bestämt.

lördag 12 maj 2012

Alldeles för sällan

Jag måste bli bättre på att använda de namnhalsband Anders lyckades tjata sig till (tillverkaren vägrar göra anständig tilltalsnamn).

Undrar just hur han lyckades sälja in "Milf" som tilltalsnamn? Eller mitt andra halsband - "Supermamma"?

Precis en sådan här

Vi åt lunch på stan idag, på Mood Gallerian. Där finns en terass där man sitter bekvämt på bland annat sådana här bänkar och bord.

Precis sådana möbler som vi vill ha när vi gör på vår lilla uteplats. De är enkla, de är platseffektiva och de rymmer ett stort sällskap - vilket vår familj ju är, även utan gäster.

Vad jag åt? Dim sum med champinjon, svart trumpetsvamp och sesam. Oerhört gott.


torsdag 10 maj 2012

Min egen lilla krogvecka

Råraka med klassiska tillbehör, på Enskede Värdshus, igår kväll.

Knepig vecka, det här. Lunch på Familjen i måndags. Middag med vänner på Enskede Värdshus igår (fjärde gången gillt; gud, vad många gånger vi varit tvungna att avboka och omboka).

Avbokad middag med två andra vänner i kväll; det blev bara för mycket på en och samma vecka. Viljan finns, men det är så typiskt allt allt ska klustra ihop sig.

I morgon ska A och jag ut och äta. Mina föräldrar kommer från Göteborg under dagen, för att fira mig och lille F i förskott, och för att lilla H har musikalföreställning med sin kör på söndag.

Ändå vill jag inte gnälla på att maj är proppfull med aktiviteter. Och, det finns en väldigt enkelt anledning till det, nämligen att våra barn inte har femtioelva sportaktiviteter som ska ha avslutningar, basarer, brännbollsturneringar eller vad det nu är sådana håller på med.

Det är lite lagom mycket. Så som det ska vara.

tisdag 8 maj 2012

"Konferens för tjejbloggare"

Vad är en tjejbloggare? en matbloggare bloggar om mat, en modeblogare om mode. Följaktligen måste då en tjejbloggare vara någon som bloggar om - tjejer?

Om ni tittar på klippet från Västnytt ser ni mig och bloggkollegan Madeleine från Landleys Kök en bit in i klippet.

Lite kuriosa.

Clarion Hotel Post

Jag gillar det. Det är fantastiskt att det stora, tunga åbäket till posthus förvandlats till ett fantastiskt snyggt hotell.

Guldmosaiken kring entrén.
Det faktum att jag fick äkta maraschinokörsbär i min Godfather.
Den sköna sängen.

Allt är så stort på Clarion Hotel Post. Den imponerande talhöjden. De höga fönstren.

Detaljerna.

Det tilltalar mig; i allra högsta grad.

onsdag 2 maj 2012

En vårdag

Nya schalen, nya väskan.
Trevliga ytligheter.
Solsken och vårvärme.

tisdag 1 maj 2012

Trädgårdsterapi

Långhelg, men inte på landet? Så hade det knappast varit förra året.

Det har varit vackert väder hela helgen. Jag har rensat och fixat på framsidan. Planterat penséer i krukan vi har stående där, och till min stora förvåning upptäckt att några lavendelplantor som jag trodde var döda tvärtemot överlevt vintern, och skjuter skott.

Idag har jag tagit mig an den lilla baksidan. Klippt ned halvdöda rosor, rensat bort löv och torra kvistar; njutit av knoppande klematis och spirande löjtnantshjärtan och daggkåpor. Till min förvåning har en av pionerna redan stora knoppar!

Middag med goda vänner i lördags, däremot tråkigt nog inställd middagsbjudning i dag, då A blev dålig igår kväll, och fortfarande inte mår bra.

Mäklaren ringde igår för att berätta att en intressent hört av sig om vårt fritidshus; ville få se det innan den planerade visningen, och var beredd att betala vårt begärda pris.

Givetvis ska vi ändå ha visning, men det känns som att vi kan tillåta oss att vara försiktigt optimistiska.

Nu återstår bara en smått löjlig tredagars arbetsvecka - och så blir det helg igen.

Maj är en skön månad. På många sätt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...