lördag 31 december 2011

Gott slut - gott nytt

I kväll avnjuter vi, som traditionen sedan några år tillbaka bjuder, en lång och läcker nyårsmeny hemma hos goda vännerna A och M. Vi delar på matlagningen, och hjälps givetvis åt i köket. Det blir trevligast så.

Jag har så många tankar och funderingar i mitt huvud, men orkar och hinner inte fördjupa mig i dem just nu. Eller snarare bena ut dem, inan jag ens kan börja fördjupa mig.

Jag skriver mitt sista blogginlägg för 2011, och avslutar det med följande ord:

Det här har varit ett tungt år. Många besvikelser; många saker som inte alls blev så som jag hade förväntat mig och hoppats på. Givetvis också många glädjeämnen och fina upplevelser, men, det säger ju sig självt. Jag hoppas verkligen att 2012 blir ett år då det jag lägger kraft och energi på ger lite mer utdelning.

Gott Nytt År, alla bloggvänner och läsare!

onsdag 28 december 2011

Det ena och det andra

Nyss hemkommen från middag hos goda vänner, njuter jag i soffan med en en Godfather nära tillhands. Jag skriver på min nya dator, som vilar så lätt i mitt knä. Jo, jag har gått över till Den Andra Sidan. De slantar jag tjänade på mitt bloggande under året som gått, medgav att jag med hjälp av A på juldagen kunde ta tillfället i akt att införskaffa en MacBook Pro. Det känns bra, men fortfarande lite ovant.

Lite lätt bloggtrött är jag, det medges. Nu ser jag ändå fram emot nyår. Et klassiskt nyår, med goda, om än en aning förutsägbara, rätter. Hummer, löjrom, gåslever. Det största avsteget från sedvanlig nyårsmat blir nog att vi kommer servera oxkind som varmrätt. Annars funderar jag mycket kring nyårsglassen. Vad ska det bli i år? Just nu litar jag åt bourbon-vaniljglass.

Det bygger också upp till något av en nyårskrönika. En summering av det gångna året. Ett knepigt år. Jag hoppas att 2012 skiljer sig från 2011 i ganska många avseenden.

Jag återkommer.

måndag 19 december 2011

Note to self

Jag vill aldrig mer vara med om en sådan här december. När jag ser tillbaka på de veckor som gått av denna årets sista månad, så känner jag mig outsägligt gnällig, för det är så svårt att summera de olika faktorer som tillsammans har gjort att mina krafter sinat.

Låt mig helt enkelt säga som så, att det rent generellt inte varit bra timing. A har haft en fruktansvärd arbetsbörda på jobbet, och jag har själv varit stressad över mitt eget jobb och över att ha studenter i praktik under just denna olämpliga månaden.

Luciafirande, en generell trötthet, bristande inspiration och mörker. Jag är så ledsen och besviken över att vi vare sig lyckats få till gran eller pepparkakshus. Krafterna tröt någonstans i början av den förra, hektiska veckan.

Vad var det som hände?

Delvis kommer sig allt av att jag själv dräneras när A är trött. En annan faktor är att vi inte i tid började fundera över vad vi ville med den här julen. En del av mig är outsägligt tacksam över att slippa fira hemma. En annan del sörjer över att jag faktiskt inte vill fira jul här hemma, utan bara vill fly vårt hem över jul.

Kanske kan jag av detta dra några lärdomar inför nästa år? En av dem är i varje fall att ta ledigt några extra dagar. Inte precis innan jul, utan under december månad 2012. Just nu är det den enda lösning jag kan komma på. Det enda jag vet, det är i varje fall att jag aldrig mer vill ha det så här.

torsdag 15 december 2011

Jodå, jag överlever

I går morse ville jag helst av allt bara stanna kvar i sängen, och glömma alla åtaganden. Nu är det inte så jag fungerar. Givetvis steg jag upp, precis som vanligt.

Torsdagskvällen brukar för mig vara en av veckans bästa kvällar. Det är en sådan skön känsla i att veta att det bara är en arbetsdag kvar, innan helgen kommer. Nu är detta visserligen en helg full av aktiviteter, men enbart trevliga sådana. Jag ska baka, fixa och fota till sista adventsveckan på SMASKENS. Vi ska ha goda vänner på middag. Jag hoppas till och med kunna smita iväg och handla några julklappar; men, det är kanske för mycket begärt? Det skulle då möjligtvis vara på någon kvällsöppen galleria någonstans, på söndag kväll.

Någonstans börjar ändå ett adventslugn lägga sig. På tiden, kan man tycka.

måndag 12 december 2011

Nu ska jag bara klara av den närmaste veckan

Måndag: Jobba, så klart. På eftermiddagen tandläkarbesök med H och H. Bandyträning för store H. Mormor och morfar kommer på några dagars besök.

Tisdag: grötlunch på jobbet. Jag är givetvis tomtemor, och kokar 30 portioner risgrynsgröt till hela styrkan. Samtidigt är jag ensam handledare åt två logopedstudenter, då min stackars kollega blivit sjukskriven i sluttampen av sin graviditet. På eftermiddagen är det Luciafirande på dagis kl 15:00 och på skolan kl 16:00.

Onsdag: Handleder studenter hela arbetsdagen. Eftermiddagen ägnas åt att följa med lilla H på Lucia-repetition. På kvällen är det Luciakonsert (eller rättare sagt Luciagudstjänst?).

Torsdag: Jobba halva dagen, sedan jullunch/fest med hela organisationen. 650 personer på Münchenbryggeriet. Hade gärna avstått. Måste dessutom hinna utvärdera studenterna och planera avslutningssamtal med dem.

Fredag: Ett eller två patientbesök på förmiddagen. Avslutningssamtal med logopedstudenterna. På eftermiddagen sedan länge inplanerad men i nuläget ytterst dåligt tajmat frisörbesök för både mig och lilla H.
Så kan det gå, när man planerar saker två månader i förväg.

Om man då ser på denna vecka utifrån, så kanske den inte verkar så förfärligt besvärlig. Det kan jag förstå. Själv känner jag emellertid så här: jag drar ett djupt andetag, och kastar mig in i veckan, väl medveten om att det kommer gå som i snabbspolningsläge.

Vad jag egentligen hade velat göra, det är - baka pepparkakshus, köpa och klä en liten julgran, mysa med familjen. Trevliga saker; inte alls besvärliga. Jag känner bara att jag inte har någon som helst ork. Kanske löser det sig, tack vare morföräldrasupporten från idag och fram till torsdag förmiddag? Man kan ju alltid hoppas?

lördag 10 december 2011

Jag säger bara: tack!

Underbart att vara bortbjudna på middag en sådan här märklig lördag i december, som började i råkall hutter invid bandyplanen, men slutade i hempromenad i vad som väl närmast kändes som en mild höstkväll.

Trerätters hos A med familj. Efter bubbel följde gubbröra i sällskap av snaps; älgstek med kantarellsås och ett fantastiskt rödvin från Basilicata; Hälsingeostkaka i grädde med saftsås, som läcker och spännande avslutning.

Glada barn, och trevligt sällskap. Samt, som jag nämnde här i början, lyxen i att kunna promenera hem. Fler middagar i närområdet - ja, tack!

I morgon ska vi fixa, röja, trixa och planera inför den kommande, minst sagt intensiva veckan. Men, först av allt ska jag sova.
Förhoppningvis länge.

tisdag 6 december 2011

När läsupplevelser går i arv

När vi skulle åka till landet i helgen, tog jag med mig Laura Ingalls Wilders "Det lilla huset i stora skogen", i syfte att ge store H något att läsa. Han blir så lätt rastlös, om han inte har en bra bok att försjunka i. Till en början förhöll han sig aningen skeptisk, och jag hade inte förväntat mig att han skulle falla för boken. Den var endast en lämplig helgläsning.

Till min förtjusning läste han boken med stor behållning. Han tyckte helt enkelt att den var jättebra. Egentligen är det inte så förvånande, för bokserien om Laura är en av min uppväxts stora läsupplevelser. Böckerna är så oändligt mycket mer än den ganska banala TV-serien som ju mycket löst baserades på grundstoryn. Böckerna innehåller så många anekdoter, och inte minst intressanta fakta; vardagsbeskrivningar av hur livet levdes i mitten av 1800-talet.

När store H hade läst ut boken frågade han om jag har resten av böckerna i serien. Tyvärr har jag inte det. Jag har endast första och tredje delarna. Däremot hade jag för mig att böckerna kommit ut i nyutgåva ganska nyligen, men där hade jag fel.

Då är det tur att Bokbörsen finns. Nu har jag beställt delarna två, fyra, fem och sex. Förhoppningsvis hinner de levereras utan problem i god tid innan jul.

söndag 4 december 2011

Jag tror jag tar ett uppehåll

Ni vet var ni hittar mig, om ni saknar mig.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...