torsdag 30 juni 2011

Nu; snart


I morgon eftermiddag åker jag till Göteborg och hämtar hem H och H. Vi åker tillbaka till Stockholm på söndag eftermiddag.

Sedan börjar semestern. Jag ska vara ledig ända till femtonde augusti. Det ska bli obeskrivligt skönt.

Jag ser fram emot att läsa, bada sola, äta, dricka och umgås. Hoppas att solen kommer att skina på oss. Jag behöver sol och värme. Så innerligt.

Det kommer bli glesare med uppdateringar; det är så det ska vara, så här års. Jag önskar er alla en riktigt skön sommar!

tisdag 28 juni 2011

Vådan av att vara en tandgnisslare

Bilden är lånad.

Jag är en tandgnisslare av stora mått. Det har jag varit i många år. Faktum är att jag minns att min tandläkare i Göteborg, sent 90-tal, visade mig i spegeln så att jag kunde se hur mitt bett påverkats av att jag gnisslade tänder. Varför föreslog han inte redan då en bettskena?

Nu är bettskenan en befäst rutin. Jag nu använt den i åtminstone 2,5 år. Tack och lov för den! Jag har även slutat tugga tuggummi, och sedan någon månad tillbaka även slutat med Läkerol och liknande tabletter. Allt för att undvika onödigt slitage av mina redan nedslitna tandytor.

Jag kan av förklarliga skäl inte ha bettskena på dagtid. Även fast det skulle behövas.

Vad beror detta gnisslande på? Den frågan kan jag inte besvara. Jag kan bara säga som så - slarva inte med tandtråden. Det har jag gjort. Och nu har jag förstadiet till begynnande tandlossning. Det är blodigt allvar.
Jag var i går hos tandläkaren, och lagade en söndergnisslad tand med både karies och fraktur. I förmiddags fick jag ta en tid hos tandhygienisten. Detta kostar mig många tusenlappar. Många.

Svedan i plånboken är emellertid ingenting i jämförelse med svedan i själen. Oron. Stressen.
Det är ju inte så bra att bli stressad av att gnissla tänderna. Aningen kontraproduktivt, skulle man kunna säga. Men, så är det.

Framledes kommer jag använda tandtråd och tandstickor som om livet berodde på det. Men, gnisslandet. Det är väl helt enkelt ett personlighetsdrag. En del av mig.

måndag 27 juni 2011

Pottermore


Tror ni att vår Harry Potter-tokige äldste son kommer att vilja hänga här? Pottermore är en officiell sida, som J. K. Rowling lanserar framåt senhösten.

Vår store H är helt besatt av böckerna om Harry Potter. Han läste första, andra och tredje boken på jullovet. Sedan satte vi stopp. Han fick en sorts ultimatum, nämligen att han måste läsa tio andra romaner innan han fick läsa fjärde delen i serien om den unge trollkarlen. Detta trodde jag skulle innebära att han var redo för fjärde delen framåt sommarlovet.

Knappast. Store H läste fjärde delen på sportlovet. Nu har han fått ett löfte om att han ska få lov att läsa femte delen under den sista sommarlovsveckan.

Jag tror att Pottermore kommer innebära en utmaning för store H; minst sagt. Och inte minst att det kommer bidra till pojkens engelskakunskaper.

Väderstressen, väderstressen!

I dag förbannade jag det faktum att jag bestämde att jag skulle arbeta denna vecka. Strålande solsken, behaglig temperatur, och det ska bli fantastiskt väder hela veckan. Men - sedan, då? Nästa måndag, då jag och A går på semester? Då är det garanterat hällregn och drivis.

I det här landet blir man aldig så stressad som när man inte kan ta vara på det vackra vädret. Och, nej, det räcker inte med att sommarkvällarna i sig kan vara ganska fina, och att det är trevligt att solen skiner.

Just nu skulle jag vilja befinna mig på Skansen med lille F och lilla M. Inte sitta i ett trångt, dammigt rum, med en utsikt som är så hjärtskärande ful att det nästan blir löjligt. Nu ska jag gå och äta lunch. Kanske hinner jag ut i solen några minuter?

söndag 26 juni 2011

Just nu


Tillbaka i stan, för ytterligare fem dagars arbete innan en lång, och förhoppningsvis solig, semester.

Vi har haft en skön midsommarhelg, med god mat och goda drycker.

I eftermiddags åkte H och H ned till Göteborg, tillsammans med mina föräldrar, som firat midsommar med oss. Detta innebär att vi under den kommande veckan är reducerade till att vara tvåbarnsfamilj. Det går inte att sticka under stol med att detta är en sorts semester, i sig. Jag har skrivit om detta tidigare; allt handlar om vilken nivå av belastning man är van vid. Om man som vi är vana vid att ha fyra barn att ta hand om, är tillvaron som tvåbarnsfamilj, med enbart en treåring och en femåring, rena rama avkopplingen.

Därmed inte sagt att de två äldsta är jobbiga; inte alls. Det är bara annorlunda att vara färre.
Enklare, så klart. Tystare. Väldigt mycket tystare.

På fredag tar jag tåget ned, och tillbringar helgen i Göteborg, innan jag och barnen på söndag eftermiddag åker hemåt igen. Sedan börjar sommaren på riktigt.

onsdag 22 juni 2011

Det här kan väl inte vara jag?

Inspirerad av Esmes mamma och av Sara gjorde jag detta personlighetstest.

Resultatet var en aning överraskande, för att uttrycka sig milt:

Din personlighetstyp:
Bestämda och uppriktiga. Födda ledare. Utomordentlig förmåga att förstå övergripande organisatoriska problem och finna hållbara lösningar. Intelligenta och allmänbildade, ofta mycket bra talare. Värderar kunskap och kompetens och har inget överseende med ineffektivitet eller dåligt organiserad verksamhet.

Karriärer som skulle kunna passa dig:
Företagsledare, VD:ar, organisationsgrundare, affärsföreståndare, chefer, entreprenörer, domare, advokater, jurister, datakonsulter, universitetslärare, politiker, kreditrådgivare, fackrepresentanter, marknadschefer, banktjänstemän, systemanalytiker, forskare.

Nja...jag måste nog ha svarat fel på någon fråga? Eller svarat för spretigt? Eller, så har jag en helt annat personlighet än vad som kommer fram i det liv jag lever.

Märkligt.

Jag har i varje fall inte lunginflammation

Var på Vårdcentralen i går kväll. Bokade besöket i måndags kväll, via nätet; betalade med kort på samma gång. Sådant gillar jag. Gillar också det faktum att Vårdcentralen har öppet 07-22. Det är inte mer än rimligt, i dagens samhälle.

Lungorna lät bra, svalget såg bra ut. Således, en långdragen virusinfektion. Jag ska hämta ut hostmedicin i dag.

Men vädret, vädret! Jag blir så nedstämd. Det här är inte kul. Jag förstår verkligen alla de som nu, sannolikt i viss panik, bokar resor till sydligare breddgrader.

Jag vill ha sol och värme; är det så mycket begärt? Och helst inte en midsommarhelg då det ska regna vareviga dag. Fast, prognosen ser trots allt ut som att det finns chans till uppehållsväder just på fredag. Vi håller tummarna för det.

tisdag 21 juni 2011

Ni röstar väl på mig?

Jag vet att många av er läser på nya Smaskens, men för de som inte gör det, vill jag slänga iväg denna lilla påminnelse.

Följ gärna länken in här och rösta på mig. Jag uppskattar verkligen om ni tar er tiden att gå in och klicka "gilla" på bidrag nummer 10.

Det skulle vara riktigt roligt att bli en av de fem finalisterna, som får baka på tid ur en ingredienslåda den 16:e november under Chokladfestivalen på Nordiska Muséet.

måndag 20 juni 2011

Det enda smolket i bägaren...

...är att jag aldrig verkar bli frisk. Jag hade hoppats på att kunna springa i kväll, men nu på morgonen känner jag att det inte finns på kartan att jag skulle kunna utsätta min kropp för denna typ av fysisk aktivitet. Förkylningen vandrar nedåt igen, och det enda positiva med det är att jag kanske slipper min kittlande hosta. I stället har jag en tung känsla i bröstet.

Semester; nu vill jag verkligen ha semester! Och slippa detta väder, som gör att det känns som september snarare än juni.

söndag 19 juni 2011

Aldrig har det varit så kul att vara mamma

Ta i trä, men vi verkar ha nått en otroligt trevlig platå i familjens utveckling. Efter en både avkopplande och trevlig helg på landet, kan jag bara konstatera att vi har fyra osedvanligt vackra, roliga och kloka (och vissa av dem fullständigt galna)barn.

Det är verkligen väldigt skönt att inte länge ha småbarn. Aldrig tidigare har jag uppskattat treårsåldern så mycket som jag gör med lilla M. Femårsåldern med lille F går inte av för hackor, den heller. För att inte tala om lilla H, sju år idag om en vecka, som mognat något kolossalt, och som förmodligen är en av norra halvklotets mest kreativa personer. Store H, åtta och ett halvt år gammal, har på två dagar läst hela denna bok; med mycket stor behållning. Han är så harmonisk när han har en bra bok på gång.

Det kanske är ett släktdrag?

Sammanfattningsvis - var sak har sin tid. Det kan bli en mycket spännande sommar.

tisdag 14 juni 2011

Daggkåpor och pioner

Nu blommar vackra, vita pioner i trädgården. Både fyllda och enkla. De doftar alldeles underbart.

Vi har gott om daggkåpor i rabatterna. Jag är så förtjust i daggkåpor. Både i namnet, och i de skålformade bladen där droppar glittrar så vackert. Dessutom blommar de, med skira, gulgröna små blommor.

Den perfekta trädgårdsväxten? Ja, närapå.

måndag 13 juni 2011

Ge mig glamour

Förgäves har jag letat efter en vettig morgonrock. En som inte är av frotté, velour eller tunnt bomullstyg. En som inte är lårkort.

Tur för mig att What Katie Did finns. Jag tillbringade ett par underbara timmar i butiken senast vi var i London. Hemsidan och nätbutiken har fantastisk service och otroligt många vackra och praktiska produkter. Om man gillar gördlar, strumpeband och dylikt. Och det gör man ju.

Det är denna fantastiska skapelse jag kommer tillbringa kvällarna och morgnarna i, framledes.

Förkylningen tar nya tag

Det var det första jag kände, när jag vaknade i morse. Jag hade tänkt springa i kväll, för första gången sedan tjugofemte maj.
Nu blev det inte så.

Ska ägna kvällen åt att dricka te och läsa i stället, samt, förmodligen lite bloggande.

Känner mig oerhört besviken på min egen kropp. Eller, snarare mitt immunförsvar.

onsdag 8 juni 2011

Tjuvstart på semestern

Gammal bild från ett besök på Julita; lånad från mig själv.

Ungefär så kändes helgen, trots att jag var asförkyld, i ordets sämsta bemärkelse. Men, vädret var ljuvligt. Det är så här års det är underbart att ha ett eget lantställe. Synd bara att man måste betala för det under årets övriga månader.

Nu; tillbaka i stan. Lite lagom villrådig. Skulle vilja börja stänga ned och avsluta inför semester, men inser att jag är tre veckor för tidigt ute. Tre veckor! Jag går inte på semester förrän fredag eftermiddag den första juli. Det känns faktiskt som en evighet tills dess.
Under tiden är sommaren som vackrast. Solig, varm och grönskande. Ja, det vill säga, om inte ett plötsligt lågtryck drar in och förvandlar juni till den kalla och regiga månad det ofta kan vara. Just nu ser det till och med ut som att det ska bli en - hör och häpna - varm och solig skolavslutning på fredag!

onsdag 1 juni 2011

Här är den sköna sommaren...

...eller något i den stilen. Det är trots allt första juni i dag. Nästa vecka blir en tredagarsvecka, då det är helgdag på måndagen, och skolavslutning på fredagen. Mina föräldrar kommer upp för att vara med och fira, vilket både är trevligt och praktiskt, eftersom förskolan fick för sig att ha stängt för planeringsdag just denna dag, varför småsyskonen också måste hänga med på skolavslutning. Vi hade annars uppskattat att få ha ett par timmar med fokus på de stora barnen, men, nu blev det inte så.

Tidigt på kvällen, samma dag, ska vi allesamman till Långbro Värdshus,för att äta skolavslutningsmiddag. Det ser vi mycket fram emot.
Dagen därpå ska jag och A ha barnvakt, i form av mina föräldrar, och då blir det Allmänna Galleriet, minsann. Särskilt spännande, med tanke på denna artikel (tur att man inte är en recenserande foodie). Jag har flera matbloggvänner som varit där och ätit, och som varit mycket nöjda. Bara en sådan sak som att det serveras levain och vispat ister innan maten, får mig att börja salivera okontrollerat.

Det är otroligt vacker ute, och det ska blir skönt att komma till landet. Jag vill sova, läsa, spela racketspel på gräsmattan, rensa ogräs, dricka vin och plocka blommor; om än inte nödvändigtvis i den ordningen. Vädret ska bli vackert, och jag hoppas vi ska ha det riktigt lugnt och trevligt tillsammans.
Efter att ha tillbringat tre dagar hemma med lilla M, kan jag bara konstatera hur karaktärsdanande och uppfostrande det är att ha äldre syskon. Det vill säga - när syskonen är med. Kombinationen halvkrasslig Annika och halvkrasslig/lätt uttråkad lilla M har gjort att såväl mutor som hot förekommit, samt att effektivitetsnivån varit förbluffande låg. Bara att få flickan att sitta i en kundvagn, och inte springa lös i en stor butik där knappt jag själv hittar, resulterade i gråt och skrik på en nivå som hade fått en mindre luttrad förälder att kapitulera, av pur skam. Dessförinnan hade jag hamnat på Sandströms kött i Forum Nacka i förmiddags, tack vare att jag satt i tankar och glömde ta Sickla-avfarten. Jag vacklade därifrån med ett par kilo korv, en flankstek, en rejäl vit karré med ben samt en burk spanskt, rökt paprikapulver. Det gäller ju att passa på, när de bara finns i Nacka (vilket jag sörjer djupt, och tänker på nästan varje dag, då jag kör förbi Älvsjö).

Emellertid.
Om ett par timmar bär det iväg.
Framåt kvällen, när trafiken lugnat ned sig.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...