onsdag 27 oktober 2010

Om ett par timmar

Jag hoppas att H och H låter mig få sova en stund på tåget. Vi åker till Göteborg tidigt i eftermiddag. Barnen ska vara hos mormor och morfar till nästa fredag; jag ska på Chark-SM's branschdag och bankett i morgon.

Att åka tåg med en snart åttaåring och en sexochetthalvtåring är inte direkt någon utmaning. Jag räknar kallt med att både få läsa och dricka kaffe i fred. Att sedan resa ensam hem på tåget på fredag - det är nästan en lyx. Vad ska jag göra då? Kanske väljer jag att sova större delen av vägen. Vi får helt se.

Morgondagen, då? Bankett med en oerhörd massa människor, varav jag inte känner någon; är endast ytligt bekant med de övriga domarna i det team jag ingick i. Det blir säkert bra. Jag är inte främmande för att göra saker ensam.

På fredag kväll åker A och jag till landet, med bara F och M. Det laddar upp till en riktig lyx-helg. Dessa två småsyskon är så low maintenance att det nästan är löjligt, när de leker och roar sig fint på egen hand.
Jag hoppas på att få tillbringa många timmar i soffan; med en bok, en kopp te eller ett glas vin.

måndag 25 oktober 2010

"Pocket & Påhitt"

Den här gången är upplägget lite annorlunda, i den påtagliga bemärkelsen att jag och en annan person ska skicka paket till varandra. Det vill säga, vi vet redan nu att vi är varandras mottagare. Ingen anonymitet, med andra ord.

Jag ska byta paket med Kerstin som bloggar på Kerstins Krumelurer. För att underlätta för henne kan jag dels hänvisa hit (om man scrollar ned, kommer mantill inlägg där jag svarat på frågor), men för enkelhetens skull tänker jag även svara här och nu:

* Vilken genre eller författare gillar du bäst?
Lite svårt att säga, faktiskt. Men anglosaxiska 1900-talsförfattare ligger mig varmt om hjärtat. Periodvis har jag också snöat in på isländska författare, och vissa kanadensiska författare har också en särskild plats i mitt hjärta.

* Vilken genre eller författare är du nyfiken på?

Jag har läst ganska få centraleuropeiska författare. Även franska och italienska författare är sorgligt diskriminerade i mina bokhyllor.

* Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..?

Den skotska deckarförfattarinnan Denise Mina. Vansinnigt överreklamerad, nästintill oläsbar. Samt vissa chick-litt-böcker jag köpt som slöläsning; förträngt, kastat i pappersåtervinningen...

* Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?

Jag har samlat på en hel del. Ja, riktigt många. Sara Lidman, Halldòr Laxness, Margaret Attwood, Doris Lessing, Salman Rushdie (på nittiotalet, märk väl), Marilyn French, Robertson Davies...ja, och så har jag en hel del annat; man kan nog säga att jag har en dragning åt samlarhållet.

* Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?

Inte i retrospektiv, men en pågående sådan över 2010 finns om man tittar i högerkolumnen på denna blogg; inte så lite inspirerad av En bok om dagen.

* Annat litterärt, värt att veta..? Jag var rasande pretantiös som tonåring. Ville så gärna vara intellektuell. Det gick väl bra, till en viss gräns. Jag är inte särskilt analytisk, och kommer aldrig bli en äkta intellektuell. Om det nu är något att eftersträva?

* Vad äter du för godis?

Choklad av god kvalitet. Gillar nötter. Lakrits, men inte söt. Gräddkolor.

* Naturgodis - ätbart eller inte..?

Naturgodis är störtlöjligt.

* Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?

Kaffe - ja, gärna mörkrost. Om det är smaksatt ska det vara med äkta saker; kardemumma, eller dylikt, inte konstgjorda smakessenser. Te ska vara svart, inte smaka frukt eller annat trams. Jag har sent om sider fallit för Kusmis teer. Älskar deras Kashmir Tchai. Dricker i skrivande stund deras svarta te smaksatt med äkta violessens - det funkar klockrent, till och med för en frukt- och blomte-skeptiker som jag (vilket inte vill säga lite).

* Hobby?

Blogga, laga mat, äta mat, dricka gott, läsa, umgås med familj och vänner (utan inbördes ordning).

* Favoritfilm?

Carrington, Doktor Sjivago, Kieslowskis Trilogi, Confidences a un Inconnu...samt Wedding Singer, Working Girl, Austin Powers "Goldmember"....högt och lågt, i en salig blandning.

* Favoritmusik?

Jag lyssnar faktiskt sorgligt lite på musik numera. Men jag är svag för engelsk 1600-talsmusik (typ Purcell). Mina gamla husgudar är annars Eurythmics.

* Stjärntecken? Favoritfärg?

Jag är Oxe, med stort O. Gillar svart och violett. Grått och rosa fungerar också. Vintertid, vill säga. Men det är ju där vi befinner oss nu.

* Samlar du på något?

Tja, samlar och samlar? Jag gillar armband, och snygga underkläder. Allt annat får betecknas som vardagskonsumtion.

Hoppas detta gör dig lite klokare.

I dag är det internationella pastadagen...

...uppenbarligen. Vad kommer alla dessa dagar ifrån?
Vem hittar på dem?

Juste "Internationella pastadagen" känns lite onödig. Alla dagar är pastadagar. I kväll får det bli tomatsås med peperoncini, mängder av bacon samt mozzarella. Varför krångla till det?

Delar med mig av ännu en intressant bild från butiken vid jobbet. Butiken där man, utan att genera sig, saluför mozzarella med utgånget bäst-före-datum; till min stora glädje, ska tilläggas.

torsdag 21 oktober 2010

Migrän "light" och dagens
i-landsproblem

Jag var på trevligheter i går kväll. Drack några glas vin, och kom inte i säng förrän efter midnatt. Ändå kände jag genast när jag vaknade i morse att min trötthet inte var relaterad till alkoholkonsumtion. Det var något annat. Sömnbristen kunde inte få hela skulden, den heller.
Efter en förmiddag på jobbet hade jag en sådan där bultande huvudvärk som framkallar illamående. Det var bara att packa ihop och köra hem. Jag kallar det "migrän light", och ber alla människor som lider av migrän om ursäkt, men jag har inget bättre att jämföra med. Jag hade några riktigt elaka anfall av förlamande huvudvärk med illamående och ljuskänslighet under min sista graviditet. Dagens bekymmer var bara en blek kopia av dessa, men ändå tillräckligt illa.

Dagens i-landsproblem, det var att vår städerska var sjuk och att hennes ersättare inte kunde komma förrän på eftermiddagen. Vart skulle jag ta vägen? Jag lade mig och sov en timma ovanpå vår säng. Vaknade av min timer, ruggig, med bultande huvud och en allmän känsla av förvirring.
Räddningen för eftermiddagen blev Enskede Bageri och Högdalens Bibliotek. Där satt jag och huttrade med kappan på. Drack te på bageriet, satt i en fåtölj och halvsov på biblioteket under ett par timmar. Huvudvärken släppte.

Hur fungerar kroppen? Immunförsvaret upphör aldrig att fascinera mig. Det står under konstant attack. Inte konstigt att något vid något tillfälle bryter igenom.
Just nu känner jag mig nästan som vanligt, och jag kan inte tänka mig annat än att jag ska jobba imorgon.

måndag 18 oktober 2010

Problemen, så här års

Det enda jag i grund och botten vill så här års, det är att äta och sova. Årstiden befrämjar sannerligen inte en hög aktivitetsnivå. Och det lär bara bli värre.

Skrapa bilrutor på morgnarna.
Hålla koll på vantar, mössor, you name it. Vi laddar upp inför påklädnings-infernot som håller i sig från november och fram till mars.

Det är lite svårt att se positivt på det; det suger musten ur mig i förskott.
Det finns egentligen bara ett sätt att angripa saken: gå upp i tid på morgonen.
Jag upprepar - gå upp i tid på morgonen.

Det är mitt bästa tips för att överleva vintern. Få se hur bra jag själv kommer vara på att leva upp till detta.

söndag 17 oktober 2010

Trattisar, anka och äpple

Det är temat för kvällens trerätters i goda vänners sällskap. Visserligen hade vi och kommit överens om en "vanlig söndagsmiddag, men jag har helt enkelt lust till lite mer än så.

Gårdagen var lite lätt avslagen. En mycket ordinär lördag; inget man kommer att minnas. I kväll hoppas jag i stället ha åstadkommit kulinariska stordåd!

fredag 15 oktober 2010

Om jag vill känna mig lite "speciell"....

...så kan jag alltid begrunda följande fakta från Socialstyrelsen:

"Familjer med fyra barn eller fler utgör knappt fyra procent av barnfamiljerna och endast en procent har fem eller fler. "

Men, är verkligen vi fyrabarnsfamiljer så få? Trebarnsfamiljer känns mer som regel än undantag nu för tiden.

Av mina nära vänner är det endast en som "bara" har två barn. Med undantag för A, som fick sitt första barn, en dotter, i natt. Jag tänker på dig och på er, och ser fram emot att träffas. Nu, när jag har mina egna graviditeter och förlossningar på ett par års distans, fascineras jag så oerhört av andra kvinnors upplevelser.

Man lunch-shoppar lite
på fredagen

Nu snackar vi inte boutiquer eller flådiga innerstadsaffärer. Jag fyndar ständigt på matbutiken Pulsen i Flempan. I dag skänkte de bort flaskor med HP-sås på grund av utgånget datum. "Det smakar lika bra ändå" är deras försäljningsargument, när de bryter mot lagen (?), och säljer produkter med utgånget bäst-före-datum. Det är deras eget bekymmer, den dag någon kund får för sig att anmäla dem (eller vad man nu gör med sådant).

Däremot blir jag lycklig av att hitta sådana här saker.

Först detta....

...därefter detta:

torsdag 14 oktober 2010

En stor lättnad

Jag blev påbackad av en annan bil igår eftermiddag, utanför Söderledskyrkan. Fruktansvärt onödigt alltihop. Alla barnen hade jag med mig, dessutom. Ingen blev skadad, men bakre dörren på passagerarsidan blev ordentligt inbucklad. Den går att öppna och stänga, tack och lov.

Vare sig jag eller mannen som körde på mig hade skadeanmälningsblanketter. Vi utbytte namn, telefonnummer, registreringsnummer och kollade varandras körkort.

Sedan kom jag hem. Och insåg att han skulle ha erkänt på plats. Och på telefon lät det inte som att han erkände, men han skulle komma över som idag, strax efter fem. Och det löste sig, tack och lov. Han kryssade för rutan att han backlat på mig.

Jag är så lättad. Har tänkt på detta hela dagen.
Nu ska vi bara boka tid för att lämna in bilen; ett företag i sig.

tisdag 12 oktober 2010

Pocket & Prassel 4.0",
eller "Pocket & Påhitt"?

Flitiga och kreativa bloggaren En bok om dagen har två nya bokrelaterade aktiviteter på gång, Pocket & Påhitt respektive Pocket & Prassel 4... Jag har varit med i tre tidigare bokbyten, och det har varit riktigt kul. Roligast har faktiskt varit att sätta ihop paket till någon annan, även fast det givetvis också varit spännande att få sitt eget paket.

Jag rekommenderar er alla att hänga på! det är är kul, och ganska kravlöst. Det enda som krävs är att man gillar att läsa och tycker att det är kul att ingå i ett sammanhang där man så att säga överraskar varandra. (Ja, lite mer detaljerat än så är det, givetvis, men det kan ni läsa själva om ni följer länkarna.)

Jag gillar detta skarpt, som ni kanske märker...

Nu är det redan tisdag

Plötsligt är det redan tisdag. Jag glädjs fortfarande åt att vi fick gjort de tre, om än väldigt små, uppgifter jag hade formulerat inför helgen. Dessa bestod i:

* Rensa i pysselskåpet; detta inferno av pussel, spel, pennor, papper, pärlor....you name it. Uppgiften går alltid fortare än jag tror, allt brukar som regel få plats i skåpet, och efteråt fröjdas jag åt hur snyggt det ser ut (i ungefär en vecka, innan det börjar bli stökigt igen).

* Rensa i de tre, TRE, pappershögarna vi hade i köket. Mission accomplished. Inget alltför skamligt eller bortglömt dök upp. Återigen en syssla som går snabbt, men genererar otroligt mycket tillfredsställelse.

* Stoppa ned urvuxna ytterkläder i en säck; kläder som ska till en klädbytesaktivitet i store H´s klass om några veckor. Exakt hur jobbigt kan det vara, undrar ni säkert? Inte särskilt jobbigt, det medger jag gärna. Men om man inte har sopsäckar, och under en veckas tid glömmer köpa det, så resulterar det i att en stor hög med urvuxna ytterkläder flyttas runt i huset bland de platser som för tillfället verkar lämpliga (eller snarare lediga).
Nu ligger allt i en säck.
Frid.

Det som är gjort är gjort.
I positiv bemärkelse.

söndag 10 oktober 2010

Något helt annat

Ibland kan jag drömma om en läsfåtölj. En möbel som skulle vara bara min, dedikerad till tidskrifts - och romanfrosserier. Eller kanske understundom för slösurfande, med datorn i knät och en tekopp inom räckhåll.
Om jag tillåter mig att drömma helt fritt, så skullle jag vilja ha en sådan här fåtölj.

Fåtölj 336 | Svenskt Tenn

Fast, klädd i ett helt annat tyg.

Textil Terrazzo... | Svenskt Tenn

Min gamla Josef Frank-favorit Terrazzo är fantastisk, men frågan är om jag verkligen skulle vilja ha en hel fåtölj i detta tyg?

Textil Nippon 3... | Svenskt Tenn

Helt nyligen har Nippon, av samme geniale man, seglat upp som en ny favorit.

Över huvud taget är det ganska angenämt att drömma om möbler från Svenskt Tenn. Jag kanske ska våga mig på att önska mig en läsfåtölj i fyrtioårspresent? (Med mycket tydliga instruktioner kring modell och textil, givetvis...)

Tredje bloggposten på
"livet hemma"

Här hittar ni mina porterlimpor med fänkål. Så vacker fotade av den duktiga fotografen att jag nästan blir lite tårögd av stolthet.

Tänk, att mina bröd kan se så snygga ut? (Efter denna utläggning behöver jag knappast skriva att bilden är lånad...)

lördag 9 oktober 2010

Andra bloggposten på
"Livet hemma"

Bilden är lånad.

Andra bloggposten om SMASKENS på Livet hemma handlar om det svarta brödet, en av våra familjefavoriter.

Spana in mig på IKEA´s
blogg "Livet hemma"


Nu kan jag förklara vad det var jag sysslade med den där fredagen. Se här på IKEA´s blogg Livet hemma, så förstår ni vad jag menar.Idag bjuder jag på frukostbullar med morot och mandel.

fredag 8 oktober 2010

Nja...kanske ändå inte...


Nu har jag läst stora delar av det andra numret av YOURlife, och jag börjar alltmer känna mig skeptisk till om detta verkligen är något för mig.

Fel målgrupp är jag inte, i varje fall inte på papperet, men förmodligen i praktiken.
Alltför mycket av tidningens innehåll lämnar mig oberörd. Även sådant som jag instinktivt känner att jag borde gilla. Förstår ni vad jag menar?

Vi kan kalla det Bo Kasper-syndromet. Saker man inser att man borde uppskatta, utifrån många parametrar, men som man helt enkelt inte faller för.

(Utvikning: Varför jag drog in Bo Kaspers Orkester i det hela, det kan jag förklara med att jag ända sedan 90-talet haft just känslan av att det här är musik som en sådan som jag, i min generation, samhällsklass och med min utbildning, borde gilla.
Men - icke.)

onsdag 6 oktober 2010

Ja, jösses

Kan inte veckan vara färdig snart? Jag har slut på lust.
Det räcker nu.

Känner ingen entusiasm inför något särskilt i kväll. Hösten börjar kännas av. Jag har arbetat i två månaders tid sedan semestern tog slut, och det känns bara som att jag trampar vatten.

Det gäller att hålla huvudet över ytan. Gruppverksamheter, logopedstudenter på ingång. Planering; telefonsamtal, folk som verkar omöjliga att få tag på.
En svärm av post it-lappar som aldrig tar slut. Försvinner det en, dyker det upp två nya i stället.

Jag vill ha semester.
Bara sticka iväg.
Vilken vacker dröm!

söndag 3 oktober 2010

Snacka om att jag ligger efter

Jag har inte läst de senaste numren av Gourmet, Ella á la Carte eller Mat och Vänner. Nu ska jag erkänna att jag inte tänker fortsätta att prenumerera på de två förstnämnda tidskrifterna. Eftersom jag trots allt fortfarande får hem dem i brevlådan under innevarande prenumerationsperiod, så skulle det kännas bra om jag åtminstone bläddrade lite förstrött i dem.

I fredags dök senaste numret av YOURlife upp.

Jag har inte läst DN sedan i tisdags, på grund av min Göteborgsresa.

Jag har två oavslutade romaner på gång, samt två pågående romaner.

Dessutom driver jag två bloggar.

Samt - att jag faktiskt arbetar. Lätt att glömma det, i stunden.

Edit, 101004 kl 18:07: Jag har heller inte läst senaste numret av Filter. Det här börjar kännas löjligt.

Edit 2, 101006: I går kom dessutom Mat och Vänners extratidning Baka. Det är nog kört för min del...

fredag 1 oktober 2010

Här har ni mig.

Har varit i Göteborg sedan i tisdags kväll; reste ned med F och M i sällskap. Tågresan var sällsynt okomplicerad.

Jag har ägnat onsdagen och torsdagen åt att vara domare i Chark-SM. Skåda bilden ovan; där står jag, djupt försjunken i bedömningsprotokellen, och analyserar en eller annan kallrökt korv med vattenaktivitet under 0,9.
Två fantastiskt trevliga och lärorika dagar.

I dag har jag umgåtts med goda vännerna M och A, beundrat A's fina mage (bebisen kan är beräknad till om tio dagar), samt tillbringat en trevlig stubd i vännen E's kok.

NU sitter jag i föräldrarhemmet och ska hålla mig vaken tills A dyker upp med H och H framåt natten. Det gäller att hålla sig vaken.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...