måndag 27 september 2010

Dagens blogg-feng shui...

...får det kanske kallas, när jag raskt plockar bort fyra bloggar ur "Läsvärt"-listan.
Smaken förändras.
Jag är nog periodare. Just nu är jag inte inne i en period då jag orkar läsa vissa journalist- eller skribentbloggar.

Tipsa mig i stället om bloggar ni tycker att jag borde följa!

söndag 26 september 2010

Berglin är alltid rätt

Som alltid: klicka på bilden, så förstoras den...

lördag 25 september 2010

Vad ska jag göra nu?

Finns det en rastlöshet hos mig som jag inte vill erkänna? Ett behov av att det ska hända saker, dåligt maskerat av att jag är så bunden till rutiner och att få vardagen att hänga ihop någotsånär? Jag vet inte riktigt.

På tisdag kväll åker jag, M och F ned till Göteborg. Jag har ett hedersuppdrag som innebär att jag ska till bringa två heldagar i ett kylrum, där jag och ett antal andra, för mig okända personer, ska provsmaka en större mängd anonyma charkuteriprodukter. Utöver detta ska jag försöka vara lite social; träffa nya och gamla vänner.
På fredagskvällen dyker A upp med H och H; de kör ned från Stockholm, och möter upp oss.

Vad skulle detta vara bra för? Jag vet inte riktigt varför jag nappade på detta hedersuppdrag, som jag inte vill skriva mer om just nu, men återkommer till senare. Ett hedersuppdrag är ju ofta synonymt med ett uppdrag som tar tid och som är oavlönat.

Just det här uppdraget hade jag aldrig kunnat ta om det inte vore för att jag för en ytterst billig penning kan åka till Göteborg, där det hela går av stapeln, och dessutom kan bo gratis hos mamma och pappa. Jag väljer dessutom att ta med mig H och F, vilket gör det hela till en upplevelse för dessa. När H och H var små, innan F föddes, åkte jag allt som oftast ned till mamma och pappa för ett par dagars umgänge. Nu får jag chansen att göra något liknande för våra två småttingar.

Miljöombyte? Det ska aldrig, aldrig underskattas. Det gör mig alltid gott.

fredag 24 september 2010

En fredagskväll i närförort

A är i Holland. Reste dit i svinottan å jobbets vägnar; stannar kvar över natten och i morgon för att umgås med en god vän som bor någon timma från Amsterdam.

Här i hemmets lugna vrå häckar vi i hörnsoffan framför TV:n. Pizzan står i ugnen, snart vankas det middag. Ett glas rött har jag unnat mig, fredagen till ära. Sedan blir det mer mys i soffan. När barnen somnar fundera jag på att se någon "film med många konsonanter", sådana filmer som jag gillar, men inte A. det lutar åt Kieslowskis "Trois Couleurs: Rouge". En av mina absoluta favoritfilmer.
Eller så somnar jag i soffan.

I morgon ska det bli riktigt trist väder. Kallt och regnigt. Vi satsar på sovmorgon; långfrukost med cafe au lait, surdegsbaguetter, franskt smör, jordgubbsylt med vanilj, brie de meaux till mig och fulbrie från Euroshopper till barnen.
DN och en god bok.

Lyckas jag bara ragga upp några lekkamrater till barnen, kan det bli en riktigt soft lördag chez Ingemarssons.

tisdag 21 september 2010

Tisdag kväll, 20:34

"Det är tisdag, men det känns mer som torsdag.
Kan vi ta och snabbspola den här veckan, tack?"

Jag vill ha helg; pronto!

Den fungerar!

Sent i går kväll läste jag ut Denise Rudbergs Ett litet snedsprång. Jag kan glatt meddela att den fungerade alldeles utmärkt väl som god underhållning.
Detta är det bästa hon skrivit sedan "Väninnan" (med reservation för att jag inte läst hennes ungdomsböcker). Visst, det fanns givetvis saker att anmärka på både vad gäller språket och personskildringarna, men inget som störde mig tillräckligt för att ta bort mitt fokus från berättelsen.

Jag gillar huvudpersonen, Marianne Jidhoff. Faktum är att om det hade funnits fler böcker utgivna i serien, så hade jag med största sannolikhet velat fortsätta läsa dem ganska så omedelbart.

Om jag inte missminner mig så har DR skrivit på ett kontrakt på att författa ganska många romaner i denna serie. Det gläder mig.

måndag 20 september 2010

I fredags

Jag gjorde något mycket trevligt i fredags. Det inbegrep mig, brödbak och mitt bloggande. det hela kan beskådas på en inspirationsblogg, om ett antal veckor. Jag kommer garanterat att hänvisa er dit, när det är dags.

Inte nog med att det var trevligt och roligt (förutom då att bli fotograferad, det är så jobbigt), det kan dessutom komma att generera en hel del trafik till mitt skötebarn, SMASKENS.
Det ska bli spännande att se om, eller förhoppningsvis hur, det slår på besöksstatistiken.

Tja, vad ska man säga om eländet?

Vi lever i en demokrati, på gott och ont. Alla myndiga medborgare har rätt att rösta, även de som väljer att rösta på vad de flesta anser vara ett ytterst tveksamt parti.

Jag blir minst sagt stressad av att läsa sådant här, men det enda vi kan göra är att avvakta till på onsdag, eller i värsta fall torsdag, då respektive Länsstyrelser borde ha registrerat alla post-, förhands- och utlandsröster.
Det skulle sitta så fint med en majoritetsregering.

fredag 17 september 2010

Det är trots allt valrörelse - ett endaste politiskt blogginlägg kostar jag på mig

Jag säger bara: rösta med hjärnan, inte med hjärtat. Rösta inte på det som dina far- och morföräldrar och kanske även dina föräldrar röstat på, utifrån något sorts snedvridet soldaritetstänk. Då var då; nu är nu.

Rösta inte utifrån perspektivet att landet under de senaste fyra åren varit ockuperat av ondsinta aliens.
Sänd en tanke till de som enligt egen utsago "byggt" vår sjuka välfärdsstat.
De som kommunaliserade skolan, och förpassade delvis arbetsföra människor till sjukpension.

Fundera sedan på varför dessa vill få det till att det under de senaste fyra åren gått åt fel håll.

torsdag 16 september 2010

"Elegant crime"?

Nu ska jag förströ mig med Denise Rudbergs senaste alster. I min värld är hennes första roman, "Väninnan", den bästa hon skrivit; därefter har det bara gått utför.
Tyvärr.
Hon är en alldeles strålande underhållningsförfattare, men det skulle inte ha skadat med lite bättre korrekturläsning och lite mindre produktplacering, i synnerhet i de två senaste romanerna.

(Jag har inte kommit igång ordentligt med Steve Sem-Sandbergs "De fattiga i Lodz". Ska ta mig i kragen nu i helgen. Det jag har läst hittills har jag uppskattat mycket.)

Somewhere, over the rainbow

Published with Blogger-droid v1.5.5.2

Igår när jag och barnen körde hem från lilla H's kör borta i Söderledskyrkan, började det plötsligt regna, fastän solen sken. Och, tro det eller ej, barnen fick till sin oändliga förtjusning skåda inte bara en, utan två riktigt praktfulla regnbågar.
Dubbelregnbågar.
Sådana där regnbågar som ser ut att fortsätta i all oändlighet, eller åtminstone till den där mytomspunna tunnan eller spannen eller kistan med guld...ja, jag är lite osäker på hur det ligger till i folktron, men ni förstår nog vad jag menar. Tjusigt var det i varje fall, även fast bilden inte gör skådespelet rättvisa.
Jag väljer att tolka färgerna i skyn som ett gott tecken.

onsdag 15 september 2010

Tack, fina vänner

Jag har skrivit det förut, och jag skriver det igen - jag är så glad för att jag föreslog att jag A och M skulle träffas och äta middag tillsammans var fjärde-femte vecka. Det känns så längesedan vi började träffas på detta vis, och det är det också. Faktum är att vi firar tvåårsjubileum i december.

Att få träffas under sådana här omständigheter, att få äta gott och prata till punkt, det är så oerhört värdefullt. Nu hade vi inte setts på detta vis sedan i maj (?), men efter att ha tillbringat ett par timmar på Enskede Värdshus är vi nu ikapp.

Det är en ren lyx. Det gör mig till en bättre människa.

söndag 12 september 2010

Lägesrapport

Kopierar min statusraport från Facebook rakt av:

"Planerar dagens matlagningsmaraton. Det gäller att ligga steget före, inför veckan från hell. Har lovat att göra alldeles för mycket, ska vara borta tre kvällar och dessutom försöka hinna med att vara en någorlunda god mor. Den som (över)lever får se."

Vad betyder detta? Jo, det sammanfattar:
*den alltid sena tisdagen
*den aktivitetsstinna onsdagen
*den dubbel-föräldramötesbokade torsdagen - tack för det, Sturebyskolan, alla klasser från F till 3 har föräldramöte samma kväll!
...lägg därtill det faktum att jag i ett svagt ögonblick lovade att baka till vår planeringsdag på onsdag, samt har en väldigt kul men krävande matbloggsrelaterad heldagsaktivitet på fredagen, en aktivitet som kräver planering i form av...brödbak.

Det är ingen risk att jag blir uttråkad i varje fall, den saken är säker.

fredag 10 september 2010

Bokcirkel, med allt det innebär

Det är bokcirkel i kväll. Ska bli fantastiskt trevligt att träffas, prata om boken vi läst, äta ost, dricka vin; prata om lite anat än boken vi läst...ja, så som det hittills varit har det varit till fullo i min smak.

Det ska faktiskt mycket till för att jag ska vilja vara borta från familjen en fredagskväll. Detta är nog en av få anledningar jag kan komma på.

torsdag 9 september 2010

"Köpt"?


Jag går omkring och funderar på en kommentar jag fick till ett inlägg på SMASKENS igår kväll. En läsare gav mig en skrapa för att han tycket att jag haft får mycket av produktplacering och att jag blivit "köpt". Det satte en tagg i mig som fortfarande skaver en smula.
Främsta anledningen till att jag tar åt mig så mycket är att jag alltid noga väger för- och nackdelar innan jag väljer att skriva om produkter. Oftast avstår jag att skriva. Det kan till exempel vara så att produkten känns inte relevant i mitt kök; den passar helt enkelt inte in i mitt koncept. De flesta varor jag skriver om köper jag för våra egna, surt förvärvade pengar.

Det är så typiskt för mig att reagera så här. Detta är en av de första negativa kommentarer jag fått under min matbloggarkarriär. Synd att jag fokuserar så mycket på den, och inte på allt fint beröm jag fått.
Nu inväntar jag kommentarer på bloggen. Under tiden kan jag bara säga att jag i framtiden kommer att vara än mer restriktiv med vilka produkter jag skriver om.

tisdag 7 september 2010

Klockan är 21:35


Strax sätter jag tänderna i den senaste romanen av Katerina Janouch i serien om barnmorskan Cecilia Lund. Jag gillar Katerina; tycker hon är en cool kvinna. Hennes romaner är helt klart läsvära, även fast de kanske får sägas tillhöar den lättare genren, utifrån mitt perspektiv. Men språket är i mitt tycke väl godkänt, hon staplar inte flosklerna på varandra, och jag blir faktiskt berörd av romankaraktärerna.
Mer än så begär jag inte, just i kväll. Att få sjunka ned i soffan med en underhållande och engagerande roman.

På med strumporna


Nu är det slut på det barbenta. Ja, i varje fall utanför husets fyra väggar. Strumpsäsongen är över mig igen. Det känns underligt; ovant.

Jag är en kjol- och klänningsperson som helst inte bär byxor. Det är viktigt att välja rätt strumpor till rätt plagg. Strumpbyxor, stay ups eller strumpor med strumpebandshållare? Rätt val till rätt tillfälle.
Dags för en djupdykning i strumplådan för att inventera.

Vi vet att detta bara är början. En efter en kommer de krypande - handskarna, halsduken, stövlarna. Vi är på väg, det är bara att acceptera.
Nu råkar jag vara rätt så förtjust i hösten, det är ändå en ganska skön årstid. Konsten, eller snarare utmaningen, är att inte låta hösten hamna i skuggan av vemodet efter sommaren. Det kan låta omöjligt, men det gäller nog helt enkelt att uppskatta hösten för vad den är. Inte ens mörka november kan få mig att frångå denna inställning. November är advents mindre stressade kusin, skulle jag lite småputtrigt kunna uttrycka saken.

Februari och mars däremot, det är fasansfulla månader. Och april ska vi inte ens gå in på.
Så, då gör vi inte det.
Nu är det september. Kvällarna är fortfarande ljusa, och ett par tunna nylonstrumpor värmer tillräckligt på dagarna.

fredag 3 september 2010

Hemma igen

Magen full med ost; trött i huvudet efter att ha gått upp 04:20 i morse. Trevligt sällskap på tåget båda vägarna av sympatisk matbloggare. Tåget, som för övrigt gick precis som det skulle. Och det stod ett Hagsätratåg och väntade på mig när jag kom nedför rulltrappan till tunnelbaneperrongen från Centralen.

Nu bär det av till landet.
Trevlig helg!

torsdag 2 september 2010

Mest av allt funderar jag på
vad jag ska ha på mig

I morgon bär det, som jag nämnt, av till Falköping. Upp i ottan ska jag; tåget går redan 06.10. Det är helt ok. Jag ser verkligen fram emot att sitta på tåget tidigt på morgonen. Förhoppningsvis hinner jag köpa med mig en god bagel och en gigantisk latte till tåg-frukost. Har jag tur, hinner jag in på pressbyrån och köper både DN och Svd därtill.

Man, frågan är vad jag ska ha på mig. Jag har lite krampaktigt framhärdat med att gå barbent och försökt landa mjukt i att hösten är kommen. I morgon är det nog läge att se sanningen i vitögat, och plocka fram strumporna ur garderoben.
Klänning och kappa?
Kjol och kavaj?
Kanske skulle jag vara lite praktisk, och ta jeans och kavaj...nej, gud bevare, det tar jag tillbaka. Det gäller att hålla stilen.

Jag borde kanske helt enkelt börja med att ta och spana in väderleksprognosen.

onsdag 1 september 2010

Ledig onsdag

Jag måste erkänna att det är ganska lyxigt med en ledig dag. Förskolan är stängd, så jag är hemma med F och M. De leker och roar sig så fint på egen hand, och jag passar på att försöka göra lite nytta. Planera lite inför helgen på landet, svara på mail och kolla i almanackan efter presumtiva dåliga samveten i form av saker jag glömt. Min framförhållning är inte alltid hundraprocentig.

Funderar också lite kring hur SJ fungerat de senaste dagarna. Jag ska till Falköping över dagen på fredag. Hoppas att tågen går som de ska.
Vill verkligen ankomma Stockholms Central 18:45, ta tunnelbanan hem och sedan sätta mig i bilen med resterande familj för att åka till landet. Inte sitta fast från klockan åtta till halv etta på natten i Skövde, som jag läste på Fejjan att en gammal skolkamrat råkat utför i går kväll.
Nej tack.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...