torsdag 29 april 2010

Ett välfyllt och överraskande vårpaket

I onsdags damp mitt paket från min Hemlige Bokvän ned i brevlådan. Det var ett minst sagt välfyllt paket, noga genomtänkt för att passa mig och mina intressen. Jag är imponerad!

Böckerna bestod av "Ett rum med utsikt" av E M Forster, samt Peter Mayles "Ett år i Provence".
Onsdagskvällen var alldeles för hektisk för att jag skulle ha tid att blogga, och igår kväll somnade jag snöpligt nog på soffan. Ber att få återkomma med mer detaljer, men jag vill skicka ett stort tack till den hemlige Bokvännen för den höga ambitionsnivån!

tisdag 27 april 2010

Var ska jag börja?
Den första dagen på vår resa

Hur beskriver jag bäst vår i alla avseenden perfekta helg i London?

Vi kom hem igår eftermiddag vid tretiden. Hem, till glada och nöjda morföräldrar och barnbarn, som haft det härligt tillsammans. Vi hade inte kunnat njuta av resan om vi inte hade varit säkra på att de hade det bra, och att mina föräldrar inte skulle slita ut sig fullständigt. Det var grädde på moset att höra dem säga att "allt har gått jättebra, till och med över förväntan bra".

I torsdags kväll flaggades det för att man skulle vara tvugna att stänga Arlanda igen. Detta medan vi för fullt höll på med att packa. Vi gick och lade oss i total ovisshet. Jag var i det närmaste ett nervvrak.
Upp i ottan på fredagsmorgonen, fixa kläder till barnen, äta frukost och packa det sista. Halv åtta satte vi oss i bilen och gav oss av till Arlanda. Väl framme checkade vi in, och kunde konstatera att allt flyg verkade gå som vanligt. Eftersom vi tack vare A's Eurobonus-poäng flög business class, kunde vi sitta i loungen och dricka kaffe och läsa tidningar tills det var dags att gå till gaten. Då först slog det oss med full kraft att vi verkligen skulle komma iväg.
Jag firade med champagne på planet.

Allt flög på utan minsta förhinder, det var nästan overkligt smidigt. Vi hann knappt köpa biljetten till snabbtåget mellan Heathrow och Paddington Station, förrän det dök upp.
En kvart senare klev vi av tåget.
Äntligen framme.

Väl i London slog våren oss i ansiktet med full kraft, med blommande träd, gröna löv, solsken och ljumma vindar. Vi började med att tillbringa ett par timmar med shopping, innan vi kunde checka in på vårt fantastiska hotell. Det blir inte mycket bättre än att bo mitt på Oxford Street, med en tunnelbanestation 200 meter från hotellobbyn.

Vi tog det lugnt på hotellet innan det var dags för en sen middag på fantastiska restaurangen HIX, som jag bivit tipsad om via Lisa Förare Winbladh. Det var en otrolig restaurang. Maten var precis lika bra som jag hoppats på. Vi började med att som förrätt gluffsa i oss ett berg av nästan ett halvt kilo grön sparris, med en sagolik hollandaisesås till. Valet av storlek på förrätten var kanske aningen optimistiskt, när vi trots allt skulle fortsätta med en varmrätt. Att avstå från möjligheten till riktigt fin, färsk sparris, var emellertid inte något alternativ.
Efter denna njutningsfulla upplevelse följde ytterligare ett steg för mig i min självpåtagna lever-KBT då jag åt - håll i er - grillad kalvlever med bacon och ett potatismos med salladslök. Ett helt enkelt prefekt tillbehör till levern. Så makalöst gott; ska lever smaka. De torra skosulorna jag övningsåt på Enskede Värdshus tidigare i år (projekt kalvlever anglaise) ska jag hädanefter helt förtränga. Jag saknar ord för att beskriva storheten hos rent ut sagt grymma lilla salladen jag beställde som tillbehör, på gemsallat, vatenkrasse och tunnt skivad schalottenlök. Husets egen dijonvinaigrette satt som en smäck.
Enda kruxet var att jag inte orkade äta upp allt. Ni ska veta att jag verkligen försökte. Trots att jag var proppmätt, var tvungen att avsluta med en liten kula perfekt jordgubbsglass. Lika god som det jag lagar själv. Kvaliteten på glass säger kanske inte så mycket om en restaurangs storhet, men ni som känner mig vet hur viktig glass är för mig.
Mätta och nöjda vandrade vi långsamt tillbaka till hotellet.

Detta var första dagen på vår London-resa.

tisdag 20 april 2010

Dubbla planer -
och ett tack till mina föräldrar

Allt hade varit så mycket lättare om vi bara hade vetat om det blir av eller ej; om vi kommer iväg, eller inte. Det faktum att pengarna inte är kastade i sjön gör att vi nu på allvar funderar på plan B, det vill säga, vad vi ska göra i stället, om vi åker ut till Arlanda förgäves på fredag. Det gäller att passa på, när vi nu ändå kommer att ha barnvakt.

Givetvis blir det en besvikelse att inte kunna göra allt det vi önskat, men vi ska hitta en ny helg. Vi får boka om biljetterna och hotellet till en helg i augusti.

Vi har haft möjlighet att vara på tu man hand vid en hel del tillfällen under årens lopp, A och jag.
Första gången vi var ifrån barnen var i maj 2005. Då bodde vi på Clarion hotell vid Skanstull; inte många kilometer hemifrån, och var barnfria från fredag till söndag. Det blev shopping, restaurangbesök och goda drinkar.
Andra tillfället var augusti 2006, då vi firade femårig bröllopsdag med fantastisk avsmakningsmeny och övernatttning på Sigtuna Stadshotell; visseligen med lille F i sällskap, men ändå en upplevelse.
Tredje gången var vår långhelg i London i april 2007. En underbar resa, på många sätt.
Fjärde tillfället var vår oförglömliga gourmetweekend på Gjörvälns slott förra året i maj, med tema sparris och riesling.
Femte gången - ja, det blir helgen som kommer, det. Oavsett var och hur.
Tack, mamma och pappa, för att ni ställer upp!

söndag 18 april 2010

En liten tröst i bedrövelsen

Vi har varit särskilt ledsna över det faktum att vi i god tid bokat hotellrum i London, vilket vi antog att vi inte skulle få pengar tillbaka för. Vi valde att inte betala den saftiga avbeställningsavgiften på 1500.-. Givetvis har vi de senaste dagarna bittert ångrat detta - det finns ju inget som är så lätt som att vara efterklok.

Nu ringde A till hotellet, och fick då veta att vi får lova att omboka rummet ända fram till sista augusti. Vi har med andra ord en chans att utnyttja det vi betalat för. Även fast vi fortfarande är lika besvikna över vad som verkar vara en inställd weekend, så slipper vi åtminstone sörja över bortslösade pengar.

fredag 16 april 2010

Om det är lite tyst härinne ett par dagar...

...så beror det på att jag inte har någon större lust att blogga. Just nu ägnar jag den kraften åt att acceptera det faktum att vår resa med största sannolikhet inte blir av. Det vore nästan för osannolikt att problemet med vulkanaska skulle lösa sig så snabbt. Vindarna vänder ju som dom vill.

torsdag 15 april 2010

Alla flyg till London stoppas på grund av isländska vulkanaskan

Detta står att läsa på SvD. Hade detta varit en vecka längre fram i tiden, hade jag suttit och gråtit i detta nu.

Enligt uppgifterna i artikeln kan det ta dagar innan askan blåst bort. Jag kan bara hoppas att vulkanen slutar spy aska så att allt är i sin ordning innan nästa fredag. Det skulle vara en sådan fruktansvärd besvikelse om vi var tvugna att ställa in vår resa.

Håll tummarna för oss!

tisdag 13 april 2010

Vårskönt bokbyte - fler svar på frågor

Eftersom lilla M överaskade oss alla med att kräkas vid frukosten i morse, tillbringar jag denna soliga vårdag i hemmet i stället för på jobbet. Därav dessa eoner av tid för att läsa och blogga; så länge flickebarnet inte behagar somna, för då ska jag försöka göra lite nytta.

* Vilken genre håller du dig helst till då du läser?
Det är nog helt enkelt romaner skrivna av kvinnor under senare delen av 1900-talet. Företrädesvis svenska och anglosaxiska författare; givetvis med undantag, men generellt är jag nog ganska enkelspårig, när jag tänker efter.
Jag är förtjust i vardagsskildringar ifrån olika decennier. Det är svårt att hitta ord för att beskriva varför jag faller just för vissa böcker, men jag är intresserad av relationer, familjekonstellationer och personlig utveckling. Visst låter det vansinnigt pretantiöst? Men det är just förekomsten av dessa företeelser som gör många böcker så fängslande.

* Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Vissa av mina favoritförfattare är favoriter sedan tonåren; dem har jag mer eller mindre blivit vuxen med. Bland dem hittar du Halldór Laxness, Doris Lessing, Agnes von Krusenstjerna, Sara Lidman, Robertson Davies, Margaret Atwood och Carol Shields.
Bortsett från dessa finns det ingen författare jag äger allt eller har läst allt av. Jag har läst ganska sparsamt på senare år, mest sommartid. Jag får återkomma om jag kommer på något mer. Eftersom i stort sett alla böcker står på landet, är det inte bara till att resa sig och spana i hyllorna.

* Läser du på andra språk än svenska? Vilka? Engelska fungerar oftast.

* Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Nej, faktiskt inte. Jag kanske borde? Men jag är en P1-människa, som lyssnar på radio när jag kör bil, vilket är vad jag gör till opch drån jobb, dagis och skola.

* Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Inte nu, men jag har samlat på mig mängder av böcker av favoritförfattare. Var en riktig antikvariatsråtta under tonåren och fram till några år över tjugo.

* Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Jag har en lista här på bloggen över vad jag läst hittills i år. Jag har också en lista här i högerkolumnen över böcker jag skulle vilja läsa under 2010.

* Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)
Jag skulle kanske kunna säga att jag är ute efter en kombination av igenkänning och helt nya erfarenheter. Jag tycker det är intressant att läsa om levnadsöden som skiljer sig helt från hur jag själv lever, men som ändå har något gemensamt med mig. Romantik kan vara på sin plats, men då menar jag inte "romantiska böcker" (Harlequin eller liknande). Chick litt kan ju sägas kvala in i den romantiska genren, och sådana läser jag emellanåt. Inte just för tillfälet, dock.
Bildning är underskattat. Jag skulle nog gärna läsa mer bildande litteratur.

* Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Deckare. Jag har läst en del förr om åren, men det ger mig ingenting. Med ett enda undantag, kom jag precis på - när Ruth Rendell skriver så kallade spänningsromaner, under pseudonymen Barbara Vine. Det var ett par år sedan jag läste dem, men de var otroligt bra.

* Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Det skulle nog vara sci fi. Jag läste en del Asimov för några år sedan, men bortsett från dem är jag novis. Detsamma gäller fantasy. Läste klassikern Avalons dimmor för mängder av år sedan; det är allt.

* Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?
Det är det säkert, men jag kan inte komma på något just nu.

Hemliga bokvän: fråga på!

Det visste vi redan

I dagens DN står det att läsa att kvinnor tar mer skada av fel kost (artikeln är mycket förkortad på nätet, idiotiskt nog). Något märklig rubriksättning, men en riktigt bra artikel. Den italienska forskaren Sabina Sieri Vid Istituto Nazionale dei Tumori i Milano har genomfört en studie där man analyserat kostinformation hos 48000 vuxna män och kvinnor i Itailen.
Nu är det faktiskt ingen nyhet att det är skadligt att äta för mycket (snabba) kolhydrater. Inte heller att det kvinnliga könshormonet östrogen påverkar kroppens förmåga att hantera kolhydrater. Vi som har PCO är oftast mycket medvetna om kostens betydelse för det allmäna välbefinnandet; även i ett längre perspektiv. Det är väldukumenterat att kvinnor med PCOS löper större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar - om man inte sköter sig, det vill säga äter rätt kost.

Den som i lihet med mig läst en del inne hos Kostdoktorn (och säkerligen även många andra) betraktar inte heller detta som någon stor nyhet. Men, det är ju alltid bra när det skrivs seriösa artiklar i landets största morgontidning.

Synd bara att de inte klämde in något om betydelsen av och hälsofördelarna med att äta fett. Som det står i artikeln:

"Enligt de nuvarande svenska kostrekommendationerna ska den som vill hålla vikten och vara frisk äta mindre fett och mer kolhydrater."

det är rent ut sagt obegripligt att man fortfarande framhärdar med dessa felaktiga kostråd som orsakar hälsoproblem hos inte minst många diabetiker. Professorn Alijca Volk vid Karolinska Institutet kommenterar detta med orden:
"Följer man tallriksmetoden gäller det att vara extra noga med vilka kolhydrater man väljer."
Ja, eller så kan man ju helt enkelt minska andelen kolhydrater i kosten. Synd att man inte framhåller det som ett alternativ. Kanske begär jag för mycket?

Nu ska jag tilläga att jag absolut inte är någon fanatisk LCHF-förespråkare. Jag äter inte avokado med majjo till frukost. Däremot är jag selektiv med vilka och hur mycket kolhydrater jag väljer att stoppa i mig. Jag försöker att hålla minst en, gärna två av dagens måltider så kolhydratsfri som möjlig. Det är ett sätt för mig att hålla blodsockret på en stabil nivå och att inte gå upp i vikt. Om jag hade haft möjlighet att röra mer på mig hade denna kost haft än bättre effekt.
Jag väger ett par kilo mer än jag skulle vilja (och nu är det hälsa snarare än estetik jag tänker på). Jag skulle vilja ligga på samma nivå som jag låg på när jag blev gravid (jag har alltid, som om kroppen själv ställt in det, legat på samma vikt när jag blivit gravid). Det verkar som att just denna vikt är särskilt gynnsam för min hormonproduktion, och att ligga på en jämn nivå är lika viktigt nu som förr, även fast jag är färdig med allt vad graviditeter och barnafödande heter.
Vi får väl se vad våren för med sig. Jag har inte varit ute och sprungit sedan sist, tyvärr. Alla goda intentioner till trots.

måndag 12 april 2010

Om det angenäma nöjet att boka
bord på restaurang och förbereda en
efterlängtad resa

Jag älskar 2000-talet. Jag älskar 2010-talet.
Att kunna leta restauranger och boka bord via nätet. Att kunna gå på gatorna i London med hjälp av Google maps. Att kunna titta in de nätbutiker jag frekventerar, både för shopping och fönstershopping, och knappt kunna bärga mig tills jag kan besöka i verkliga livet.

Nu har vi bestämt var vi ska äta lunch när vi kommer fram till London på fredagen den 23:e, Vi har även bestämt vilka butiker vi ska gå till efter att vi ätit lunch, och vi har dessutom bokat bord på restaurangen där vi ska äta middag.

På lördagen ska vi bland annat till Borough Market.
Vi har hittat ett lite halvkitchigtstället där vi ska slänga i oss en steak frites innan vi drar oss tillbaka till hotellrummet på lördagskvällen och förbereder oss för International Jetsetters Ball, där vi ska roa oss kungligt så länge vi orkar hålla oss vakna.

Söndagens shopping har vi ännu inte bestämt. Det gör vi i morgon kväll. I skrivande stund surfar vi runt för att besluta oss om var vi vill äta middag.

Ett sådant angenämt nöje!

Vårskönt bokbyte - första omgången frågor

* Vad gör du helst på fritiden?
Lagar mat, läser, umgås med familjen, äter goda måltider, träffar vänner...utan inbördes ordning.

* Samlar du på något?
Det beror på hur man ska definiera att samla. Jag är väldigt förtjust i armband, örhängen och underkläder. Kanske samlar jag på dem?

* Favoritfärg?
Jag har ingen egentlig favoritfärg. Men om man ska se till min garderob, så är det svart, grått, violett, olika nyanser av brunbeige och askrosa (eller gammelrosa som vissa kallar det).

* Teve-serier som du uppskattar?
Följer inge TV-serie, men gillar DVD-boxar. Favoriter är Matador, Sex and the City, Huset Elliot, Star Trek - The Next Generation och Star Trek - Deep Space Nine. Jag har även börjat titta på Mad Men, och slås över hur oerhört svart och dyster den faktiskt är. Jag kan inte förstå hur alla bara verkar ha fastnat i den estetiskt tilltalande ytan?

* Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Jag ser sällan på film numera, tyvärr. Bland mina favoriter ryms så vitt skilda filmer som Kieslowskis bleu-blanc-rouge-trilogi, Carrington, Confidences a un inconnu, The Wedding Singer...representanter för nästan allt utom ren action och skräck, kan man säga.

* Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Kaffe. Gärna mörkrost, ingen smaksättning. Te ska vara så rent som möjligt i smaken; inte fruktsmak, inte grönt te, över huvud taget inte något starkt parfymerat eller smaksatt.

* Stjärntecken?
Oxe med stort O.

* Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket som ska föra tankarna till våren?
Pynt. Te med blomblad i. Chick litt (har inget principiellt emot det, men är inte i en såda period). Deckare. Jag läser inte deckare.

* Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett vårskönt paket?
Jag vill bli överraskad. Helst inte någon deckare, dock.

* Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Nix.

Fritt fram att fylla på med valfri information utöver detta! Fritt fram för andra (t.ex hemliga bokvänner) att ställa följdfrågor!
Jag läser högt och lågt. I perioder är jag bara utmattad och läser om gamla Maeve Binchy, Rosamund Pilcher och Joanna Trollope (gärna på engelska).
Jag är med i två bokcirklar, en bloggbaserad och en fysisk. Genom dem har jag kommit att läsa en hel del böcker som jag annars inte valt att läsa, vilket är väldigt roligt. Bloggandet tar en del tid, men jag försöker läsa varje dag, därför att det är ett skönt sätt att koppla av.
TV har jag i stort sett slutat titta på. Jag läser DN, lyssnar på P1 och Ekot samt läser tidningar på nätet och bloggar.

lördag 10 april 2010

Vila i frid, Kerstin Thorvall

Kerstin Thorvall är död.

Jag fick en bok i födelsedagspresent när jag fyllde tretton, eller kanske fjorton år, av min bortgågna moster U. Denna tjocka, tummade pocket står fortfarande i min bokhylla. Boken bestod av (den ganska självbigrafiskt präglade) trilogin Flicka i april, Flicka i Paris och Flickan i verkligheten. Makalöst bra böcker, som jag käst och läst om fler gånger än jag kan minnas. Hätr har vi böcker som borde ges ut i pocket på nytt. Skulle mycket väl kunna tänka mig att läsa om dem igen.
Jag var betydligt yngre än huvudpersonen i dessa böcker första gången jag läste dem, men igenkänningsfaktorn var trots detta hög. Många av de berättelser och teman som förekommer i boken återkommer i Kerstin Thorvalls senare böcker. I synnerhet när jag läste den uttalat självbiografiska När man skjuter abretare, slogs jag av hur mycket av sig själv ho måste ha lat in i dessa "Flicka"böckerna.

Detta var min första läsupplevelse signerad Kerstin Thorvall. det kom att bli många fler. Jag tycker hon var en fantastisk författare och en modig människa som vågade lämna ut sig själv trots att det innebar att hon fick ta orhört mycket kritiko och blev både ifrågasatt, förlöjligad och förolämpad.

En författares död innebär ofta att författarens verk återupptäcks och når nya läsare. Jag hoppas verkligen att det gäller också för Kerstin Thorvalls del.

Edit: Nina Lekander skriver läsvärt om Kerstin Thorvalls författarskap.

Edit 100412: Lena Kåreland på SvD har också skrivit lävärt om Kerstin Thorvall.

torsdag 8 april 2010

Vårskönt bokbyte

Nu är det dags igen, tack vare En bok om dagen.

Någon som hänger på den här gången?

Världens bästa lilla M fyller två år i dag

I dag för två år sedan vaknade jag i en säng på Södra BB - helt ofrivilligt; ville vara på vanliga Sös BB, men där var fullt. I plastlådan bredvid mig låg lilla M.

Sista barnen. Sista tvååringen. Men, också första upplevelsen av att ha en tvååring och inte ha en bebis samtidigt. Det har jag aldrig tidigare varit med om.

Stillsamt firande lär det bli. Det är trots allt en vardag. Nu ska alla precis som vanligt iväg till jobb, dagis och skola (eller snarare fritids, eftersom det är påsklov).

Så här skrev jag om upplevelsen att bli fyrabarnsmor.

Vad tjänar det till?

Jag vet inte riktigt vad som händer. Jag kom till jobbet i går efter påskledigheten, och kände hur luften bara gick ur mig. På något vis ställdes jag inför ett faktum - det är som det är, men jag kan inte göra något åt det. En otroligt obehaglig känsla.

torsdag 1 april 2010

Packning, paté och självpåtagna plikter


Min stackars lilla paté fick stå för länge i ugnen.
Suck.
Den blev med andra ord välsmakande, men inte ens i närheten av perfekt i konsistensen. Jag sörjer detta, och måste givetvis göra ett nytt försök framöver.

Nu ska vi packa bilen så full så att den bågnar, trycka in barnen i bilstolarna och dra till landet. Med tanke på hur sega A och jag är, så lär det ta minst två timmar. Lika bra att sätta igång, med andra ord.

I morgon blir det mat, mat och mera mat. Måste packa noga, så att vi inte glömmer något viktigt i kylskåpet.

Glad Påsk!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...